ΚΡΗΤΗ

"Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη η απόφαση για τα ΤΕΠ στο ΠΑΓΝΗ"

Κοινή δήλωση του Δημ. Βρύσαλη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και του Βασ. Κουδα, μέλους του ΔΣ στον ΙΣΗ

"Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη η απόφαση για τα ΤΕΠ στο ΠΑΓΝΗ"

Στο ζήτημα της λειτουργίας των ΤΕΠ στο ΠΑΓΝΗ αναφέρονται σε κοινή γραπτή τους δήλωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης και το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Κουδας.

Στη σχετική ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για "αντιεπιστημονική και αυθαίρετη απόφαση" επισημαίνουν:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές και προχωρώντας με γοργούς ρυθμούς την αυξανόμενη υποβάθμιση του ΕΣΥ, δια μέσω των ΔΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων έχει  μπει σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεγελάσει τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. 

Προσπαθεί λοιπόν να τους πείσει ότι δήθεν νοιάζεται για την άσχημη κατάσταση που η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν στην υγεία, μεταφέροντας τα προβλήματα της πολιτική τους ( πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, μη αντιμετωπίσημες λίστες αναμονής χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων, τεράστιες λλείψεις ασθενοφόρων, το απερίγραπτο χάλι στο ΕΚΑΒ κ.α ) στους εργαζόμενους. 

Στα πλαίσια αυτά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ σπεύδοντας να δείξει πως έχει κατανοήσει καλά τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, έλαβε μια άκρως αντιεπιστημονική και αυθαίρετη απόφαση  που κοινοποίησε στον διευθυντή των ΤΕΠ και στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας που αναφέρει  ότι μέγιστος χρόνος παραμονής όλων των περιστατικών στα ΤΕΠ θα είναι οι 4 ώρες, ανεξάρτητα προφανώς αν έχουν ολοκληρώσει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και είναι σχετικά έστω αποσαφηνισμένη κάποια διάγνωση ή ότι άλλο χρειάζεται. Όταν θα ξεπερνάται αυτό το χρονικό διάστημα, το προσωπικό των ΤΕΠ θα είναι υποχρεωμένο να διακινεί τα περιστατικά αυτά προς τις κλινικές, ανεξάρτητα από όλους τους προηγούμενους παράγοντες.  

Ενώ το κίνητρο από πλευράς διοίκησης για τη παραπάνω απόφαση είναι μάλλον σαφές, να φαίνεται δηλαδή ότι υπάρχει μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, τα προβλήματα που δημιουργούνται δείχνουν με το πιο παραστατικό τρόπο τη γύμνια του συστήματος υγείας μας και τη πρόθεση της κυβέρνησης όχι να τα βελτιώσει επί της ουσίας, αλλά όσο γίνεται να βελτιωθεί η “βιτρίνα” και τα αντίστοιχα στατιστικά. 

Πρώτα απ΄ολα 

  • Αποδεικνύεται περίτρανα η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αναγκάζει όλους αυτούς τους ασθενείς να συσσωρεύονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων για απλά γενικά προβλήματα, που θα μπορούσαν ν΄αντιμετωπισθούν σε ένα πρωτοβάθμιο ιατρείο, αν βέβαια υπήρχε.
  • Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι αξιοπρεπής υγεία χωρίς το ανάλογο σταθερό και μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να υπάρχει. 

Μελετώντας κανείς τη συγκεκεριμένη απόφαση, αν δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιστημονικές παραμέτρους και τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί στα ΤΕΠ βγάζει λανθασμένα το συμπέρασμα ότι για την καθυστέρηση ευθύνη φέρουν κυρίως οι γιατροί των διαφόρων ειδικοτήτων που πιθανά να εξετάσουν ένα ασθενή για να έχουν μια ασφαλή πρώτη γνώμη. Η απόφαση επίτηδες αποκρύπτει δύο σημαντικούς παραμέτρους που αναφέρθηκαν και προηγουμένως. Ότι κανείς δεν μπορεί να ορίσει με διοικητική απόφαση τον μέγιστο χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε από ιατρικής άποψης να έχουμε το καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα για τον κάθε ασθενή. Αυτή η κατάσταση πολλές φορές απαιτεί σύνθετη, πολυπαραγοντική και μη προβλέψιμη αντιμετώπιση και δεύτερο ότι η συσσώρευση τόσων ασθενών στα ΤΕΠ με αποτέλεσμα αυτά να “φρακάρουν” είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο που οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του ΕΣΥ συνολικά και δεν αντιμετωπίζεται με “αποφασίζουμε και διατάσουμε”.     

 Τώρα πρέπει να δυναμώσει πολυμέτωπος παλλαϊκός αγώνας για:

  • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λειτουργία των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου σε 24ωρη βάση, ως βασικό μέτρο για να περιοριστεί η προσέλευση στο ΤΕΠ.
  • Ενίσχυση του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων με άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αναβάθμιση ουσιαστική όχι μόνο του ΠΑΓΝΗ αλλά όλων των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων ώστε  να αντιμετωπίζεται εκεί η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια για όλους, με απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους, πρόληψη και κοινωνική ιατρική φροντίδα τέτοια που θα εξασφαλίζει ότι ολοένα και λιγότεροι συνάνθρωποι μας θα έχουν ανάγκη βοήθειας και επείγουσας αντιμετώπισης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση