ΚΡΗΤΗ
Αντιδρούν για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα - Διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια
Με πανό στα χέρια διαμαρτυρήθηκαν οι πολίτες - Συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Με πανό στα χέρια, διαμαρτυρήθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, πολίτες που αντιδρούν στο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει υπεράκτια αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura, στη Σητεία και την Ελούντα.
Την ίδια ώρα, στην Περιφέρεια Κρήτης έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για το "φλέγον" ζήτημα, στην οποία προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Στην συνεδρίαση και ο Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Ζερβός καθώς και η Επιτροπή Αγώνα κατά της χωροθέτησης του θαλάσσιου πάρκου Μεραμπέλλου.
Παρών επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, όπως και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης.
Στη συνεδρίαση, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, εκπροσώπησε και μίλησε εκ μέρους του, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Λεμπίδης.
Όπως έχουμε ήδη γράψει, τοπικοί φορείς θεωρούν ότι είναι απανωτά τα "χτυπήματα" από την κυβέρνηση προς το νομό Λασιθίου, αφού μετά την προκήρυξη για τα νοσοκομεία που ουσιαστικά αφήνει χωρίς αναισθησιολόγο το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, πλέον καλούνται να "σηκώσουν" και το βάρος της αντίστασης απέναντι σε εγκαταστάσεις - μεγαθήρια.
Η χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων, όπως προβλέπεται από τον έγγραφο, πρόκειται να γίνει στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο και ειδικότερα στις περιοχές: Αθερινόλακκος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Διονυσάδες της Σητείας ενώ στον Άγιο Νικόλαο περιλαμβάνονται οι περιοχές Κολοκύθα, Σπιναλόγκα, το Ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη (Αφορεσμένος) και συνεχίζει δυτικά μέχρι και λίγο πριν τη Μίλατο, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που ανήκει στην τοπική ενότητα Νεαπόλεως.
Στις παραπάνω περιοχές περιλαμβάνονται η Ελούντα, ο αρχαιολογικός χώρος της Σπιναλόγκας (Α’ Αρχαιολογική Ζώνη) και τα νησάκια Διονυσάδες που είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή Natura. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου «παρόλο που στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και μνημεία, όπως η Σπιναλόγκα και η Κολοκύθα, δεν γνωμοδοτεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία γιατί (σ.σ. οι ανεμογεννήτριες) δεν εγκαθίστανται σε χερσαίο χώρο». Συνολικά πρόκειται να τοποθετηθούν 141 ανεμογεννήτριες, όπως προβλέπει το έγγραφο του υπουργείου.
«Πέρα από τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία του πληθυσμού τέτοιες μεγάλης ισχύς ανεμογεννήτριες υπάρχουν και άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Η καλύτερη περιοχή αλίευσης των ψαριών που έχουν κάνει την Πλάκα γνωστή για το ψάρι της καταργούνται γιατί βρίσκονται στην περίμετρο αυτού του αιολικού πάρκου» περιγράφει η κ. Ευαγγελία Φανουράκη, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Δημοσίων Σχέσεων και Δημοτικότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου.
«Ουσιαστικά στην τουριστική περιοχή Ελούντας- Πλάκας, μια περιοχή που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, αντί να προστατεύεται και να αναδεικνύεται το φυσικό κάλλος της περιοχής, προωθώντας εναλλακτικές δραστηριότητες, χωροθετείται μια βιομηχανία με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις και καταστρέφεται οικονομικά. Επενδύσεις εκατομμυρίων με χιλιάδες θέσεις εργασίας υποβαθμίζονται» αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου ως απάντηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σοβαρότατες και δεν έχουν ληφθεί υπόψιν υποβαθμίζοντας τη σημασία τους. Εκτός από άμεσα, επηρεάζονται και έμμεσα, εντός 25 χλμ. από τις ΥΑΠ περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura: Οροπέδιο Λασιθίου, Καθαρό, Κράσι, Σελάκανο, Χαλασμένη κορυφή, Λάζαρος κορυφή- Μαδάρα, το όρος Θρυπτής και η γύρω περιοχή».
Δείτε επίσης
Στο "πόδι" το Λασίθι για τις 141... υπεράκτιες ανεμογεννήτριες