ΚΡΗΤΗ
Αντιδράσεις για τις αυξήσεις αλλά και τις ελλείψεις φαρμάκων
Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν Ηρακλείου, με ανακοίνωσή της, εκφράζει "την αγανάκτηση της για τις νέες αυξήσεις έως και 357% σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα"
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρόκειται για αυξήσεις "που προωθούν κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανίες, στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης», επιστρατεύοντας ταυτόχρονα εκβιαστικά διλήμματα για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους".
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται:
" Αυτή η βαρβαρότητα αποτυπώνεται στις διαρκείς αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα, που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, μαζί με όλες τις άλλες ανατιμήσεις και την ακρίβεια σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Ουσιαστικά βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό των ασφαλισμένων, απειλώντας ότι αν δεν πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τα φάρμακά τους δεν θα τα βρίσκουν στα φαρμακεία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκων( ΕΟΦ) για νέα αναπροσαρμογή τιμών σε εκατοντάδες σκευάσματα και τις προτεινόμενες τιμές, σε καρδιολογικά ,αντιβιοτικά, και ογκολογικά φάρμακα. Με τις μέχρι στιγμής ανατιμήσεις οι ασθενείς αναμένεται να επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την αύξηση της συμμετοχής τους.
Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους εξολοκλήρου όλα τα φάρμακα που είναι στην αρνητική λίστα που όλο και μεγαλώνει ,χωρίς να παίρνει υπό όψιν η κυβέρνηση την κακή οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων και εργαζομένων.
Η αύξησης της ασφαλιστικής δαπάνης που βαραίνει τα ήδη λεηλατημένα λαϊκά νοικοκυριά, είναι πολύ μεγάλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2021 - δηλαδή πριν από την επιβολή των παραπάνω χαρατσιών - οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,608 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 πλήρωσαν 1,578 δισ. ευρώ, δηλαδή σ' έναν χρόνο πλήρωσαν επιπλέον 30εκατ, ευρώ.
Ενώ η κρατική φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 62% καθώς το 2009 ήταν 5,1 δις, ευρώ και το 2018 είχε φτάσει σε 1,945 δις. ευρώ.
Τα εγκληματικά «παιχνίδια» με το φάρμακο φέρουν την υπογραφή της ΝΔ και όλων των όσων έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα . Πυρήνας της πολιτικής τους, άλλωστε, όπως και των κατευθύνσεων της ΕΕ που εφαρμόζουν, είναι η εμπορευματοποίηση ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το φάρμακο, με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του να γίνονται με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.
Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική που καταδικάζει ακόμα περισσότερο σε ανέχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων , για να ενισχύσει για μια ακόμα φορά τους πολυεθνικούς ομίλους φαρμάκων.
Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, να διασφαλιστεί δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για το λαό, να μην γίνει καμία αύξηση στο όνομα της επάρκειας. Να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο, και οι επιχειρηματικοί όμιλοι".
Δήλωση του Δημήτρη Βρύσαλη, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων
Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, αναφέρει:
"Στην τεράστια ταλαιπωρία που υφίσταται η ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών προσθέτει κι άλλα προβλήματα η έλλειψη των απαραίτητων για τη θεραπεία τους φαρμάκων, σε βάρος της υγείας των ασθενών που το χρειάζονται. όπως τεμοζολομίδη (temozolomide), η methotrexate flacon 1gr. (η οποία μάλιστα θα είναι μέχρι 31/10 του 2024)
Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες διαμορφώνονται από το γεγονός ότι αποτελούν χρυσοπληρωμένα εμπορεύματα σε βάρος των αναγκών των ασθενών. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων αυτών και την απρόσκοπτη διάθεση τους στους ασθενείς.
Τώρα να πάρει η κυβέρνηση, όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων και να διασφαλιστεί η επάρκεια στη διάθεσή του για όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο