ΚΡΗΤΗ

Αντιδράσεις για την επανέναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ εν μέσω καραντίνας

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από εκπρόσωπο ΚΥΔ

No profile pic

Επιστολη στον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκ, απέστειλε ο Γεωπόνος – Μελετητής Μανώλης Φραγκιαδάκης, με αφορμή την επαναλειτουργία του  Συστήματος Υποδοχής Αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020.


Στην επιστολή αναφέρεται:

"Με έκπληξη διαπιστώσαμε χθες 31/03/2020 ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έθεσε σε επαναλειτουργία το σύστημα της υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020, σε μια στιγμή όπου το μεγαλύτερο σύνολο των επιχειρήσεων καθώς και των εργαζομένων αυτών είναι (ή προσπαθεί να είναι) σε καραντίνα.

Το σύνολο του Ελληνικού λαού  έχει αποδεχθεί τα μέτρα της κυβέρνησης για τον απόλυτο περιορισμό των μετακινήσεων πέρα των αναγκαίων έως τις 6 Απριλίου και την ίδια στιγμή πολλές περιοχές της Ελλάδας μπαίνουν σε «απόλυτη» καραντίνα. 

Την παραπάνω λειτουργία της υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ την έχουν επωμισθεί αποκλειστικά τα πιστοποιημένα ΚΥΔ ανά την Ελλάδα όπου σχεδόν ολοκληρώνεται το 97% των αιτήσεων με μια μικρή απόκλιση 3% που ολοκληρώνεται online (ηλεκτρονικά).

Επίσης το σύνολο των ΚΥΔ με απόφαση της κυβέρνησης έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δηλαδή γεωπονικά γραφεία, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις, με την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, ΦΕΚ 30/03/2020, αρ. φύλλου 75, με σκοπό τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, που αποτελεί όπως λένε και οι επιστήμονες, το πιο ενδεδειγμένο μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Για τον παραπάνω λόγο πριν 15 μέρες (17/03/2020)  ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέστειλε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσιόδρας και η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας θεωρούν τον Απρίλιο ως τον κρισιμότερο μήνα κι εκείνο που θα καθορίσει την πορεία της εξάπλωσης του ιού άρα και την πορεία της επανέναρξης στις πρότερες λειτουργίες του επιχειρηματικού κόσμου και της οικονομίας. Με την απόφαση αυτή, όλα τα περιοριστικά μέτρα και η αγωνία της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων πάνε χαμένα. Δε γίνεται με ημίμετρα και με σπασμωδικές κινήσεις να επανέλθουμε στην κανονικότητα ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζει να πάρει αυστηρότερα μέτρα για όλον τον μήνα ενόψει του Πάσχα.

Πέρυσι η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ ξεκίνησε 11 Απριλίου κι έληξε 18 Ιουνίου, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για τους παραγωγούς. Για τη φετινή χρονιά και λόγω πανδημίας, ήδη η Ε.Ε. έχει φροντίσει να δώσει παράταση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου 2020. 

Αυτό που αναφέρεται από πολλούς «ειδήμονες» ότι μπορεί να γίνει «σωστή» δουλειά για τον παραγωγό απομακρυσμένα είναι εντελώς λάθος και δηλώνει ανευθυνότητα ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους Επιστήμονες-Γεωπόνους όσο και για τους παραγωγούς. Διότι:

  1. Για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ την ευθύνη φέρει ο παραγωγός και αυτός υπογράφει τα έντυπα που απαιτούνται. 
  2. Κάθε χρόνο υπάρχουν εκατομμύρια διορθώσεις και αλλαγές που δε μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά ή απομακρυσμένα διότι απαιτούνται: 

α. υποδείξεις αγροτεμαχίων στους χάρτες και αλλαγή χαρτογραφικών υποβάθρων

β. θεωρήσεις των γνησίων υπογραφής σε διάφορα απαιτούμενα έγγραφα (Ενοικιαστήριο, Πάγια εντολή, Εξουσιοδότηση ΕΛΓΑ, Δήλωση τελών βοσκής) 

γ. άμεση συνεργασία με υπηρεσίες όπως η κτηνιατρική και άλλες, οι οποίες δε λειτουργούν. 

  1. Έναρξη νέων εκμεταλλεύσεων από νεοεισερχόμενους γεωργούς (χιλιάδες ανά την Ελλάδα) που είναι υποχρεωτική η φυσική τους παρουσία.
  2. Και βέβαια περιπτώσεις ανωτέρας βίας (π.χ. μεταβιβάσεις εκμεταλλεύσεων λόγω θανάτου παραγωγού κ.α.).
  3. Συνεργασία για την ολοκλήρωση της αίτησης ΟΣΔΕ με άλλες Δημόσιες υπηρεσίες όπως Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο κλπ.

Η σωστή συνεργασία μεταξύ του Γεωπόνου-Επιστήμονα και του παραγωγού απαιτεί τη φυσική παρουσία του δεύτερου όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η εκμετάλλευσή του. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι δε θα γίνουν λάθη και δε θα υπάρξουν ποινές  στις επιδοτήσεις τους συνεπώς ο παραγωγός θα πάρει στο ακέραιο το ποσό που του αναλογεί. Αυτό καλούμαστε σαν πιστοποιημένα ΚΥΔ να πράξουμε και θα το πράξουμε. Όλα τα αλλά είναι ημίμετρα και εκ του πονηρού. 

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

  1. Την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ΟΣΔΕ 2020 τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου και πάντα βάσει της πορείας της επιδημίας.
  2. Να αιτηθεί επιπλέον παράταση από την Ε.Ε. το λιγότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020 ώστε να καθησυχαστεί ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας. 

Με αυτό θεωρούμε ότι συμβάλουμε στην προστασία τόσο των εργαζομένων μας όσον και χιλιάδων παραγωγών που έχουμε την ευθύνη τους. Συμμορφωνόμαστε με τις απαιτήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης «Μένουμε Σπίτι». 

Το άνοιγμα του συστήματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μόνο ως πρωταπριλιάτικη φάρσα μπορούμε να το δεχθούμε.

Υ.Γ. 

Κατά τη διάρκεια σύνταξης της παρούσας επιστολής, δεκάδες ήταν οι παραγωγοί που ερχόντουσαν στο γραφείο μας, έχοντας πληροφορηθεί από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την επανέναρξη της υποδοχής των αιτήσεων ΟΣΔΕ αντιβαίνοντας στην απαγόρευση κυκλοφορίας και τους οποίους δεν εξυπηρετήσαμε λόγω της απόφασης του Πρωθυπουργού".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση