ΚΡΗΤΗ

Ανοίγει τις πύλες του «Το Μοναστήρι του Καρόλου» στην Κρήτη- photos

Ένας εξαιρετικά ιδιαίτερος χώρος τέχνης και πολιτισμού στα Χανιά

Ανοίγει τις πύλες του «Το Μοναστήρι του Καρόλου» στην Κρήτη- photos

Στο Μοναστήρι «Santa Maria della Misericordia» του 1583, μέσα στα στενά της παλιάς πόλης των Χανίων ξεδιπλώνεται η ζωή του κοσμοπολίτη Καρόλου Καμπελόπουλου, σε δυο ορόφους.

Ο Κάρολος Καμπελόπουλος γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου οι γονείς του κατέφυγαν, το 1923, ως πρόσφυγες από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, το 1951, ο νεαρός Κάρολος μετακόμισε στο Παρίσι όπου έγινε ο μόνιμος τόπος διαμονής του.

Εκεί ο Κάρολος Καμπελόπουλος χτένισε κεφάλια διάσημων γυναικών όπως η Μαρία Κάλλας, η Κατρίν Ντενέβ και η Μελίνα Μερκούρη. Στο Μουσείο συναντάμε πορτρέτα των γυναικών αυτών με προσωπικές αφιερώσεις αλλά και δικά του έργα, γλυπτά σε ορείχαλκο. Ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης, από τα χέρια του ενώ έμβλημα του Μουσείου είναι ο «Μινώταυρος».

mouseio tou karolou pano

Σύντομα ανέπτυξε στένη σχέση βαθιάς αγάπης με την Κρήτη και ιδιαίτερα με τα Χανιά όπου αγόρασε το μοναστήρι «Santa Maria della Misericordia», το αναστήλωσε με δικά του έξοδα και έγινε ο τόπος κατοικίας του όποτε επισκέπονταν το νησί μας.

Πλέον ιδρύθηκε το Ίδρυμα Κάρολου Καμπελόπουλου και η πρώην οικία φιλοξενεί το Μουσείο του Καρόλου.

«Το όραμα του Κάρολου Καμπελόπουλου πραγματοποιήθηκε, μετέτρεψε ένα παλιό μοναστήρι σε Μουσείο με έργα δικά του και εξαιρετικά πλούσια συλλογή με έργα άλλων καλλιτεχνών», αναφέρει στο Cretalive η κ. Στέλλα Κουτσουπάκη, Διευθύντρια του Μουσείου.

mouseio tou karolou

Στο Μουσείο του Καρόλου ο επισκέπτης συναντά την συλλογή των έργων του ιδίου με δημιουργίες γλυπτικής, ζωγραφικής, μονοτυπίες κ.ά, συλλεκτικά έπιλα και μουσικά όργανα, αντικείμενα θρησκευτικής τέχνης ενώ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος κομμωτηρίου, με εξειδικευμένα εργαλεία κομμωτικής του περασμένου αιώνα, αντικείμενα από διεθνείς όπερες, σχετικές εκδόσεις, γκραβούρες και φωτογραφίες με περίτεχνα χτενίσματα διασήμων.

Επίσης, παρουσιάζονται σε ολόκληρο το κτίριο έργα της ιδιωτικής συλλογής του Καρόλου Καμπελόπουλου, διαφορετικών ρευμάτων και τεχνοτροπιών, από τον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη σπουδαίων και λιγότερο σπουδαίων δημιουργών, όπως Φασιανός, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Γεωργιάδης, Μόραλης, Παύλος, Τάκις, Αλεξάκης και πολλοί ξένοι αντίστοιχοι δημιουργοί όπως Moirignot, Giacometti, Jean Cocteau, Tremblay, Delaunay, Fernand Léger, Gory, Le Moult, Silvano “Nano” Campeggi, Jacques-Louis David, Jean Delpech, Pourbaix, L. Ferdinand Laisne, Niki de Saint Phalle κ.ά.

mouseio tou karolou3

Υπό τη Διεύθυνση της Στέλλας Κουτσουπάκη, Γενικής Γραμματέως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κάρολος Καμπελόπουλος, Προέδρου του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων και με τη μουσειολογική μελέτη της Μυρτώς Κοντομιτάκη, Μουσειολόγου και Ιστορικού Τέχνης, του Μουσείο "Μοναστήρι του Καρόλου",  το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τους χώρους την Κυριακή 2 Ιουλίου, από τις 2μ.μ. έως τις 9μ.μ., λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου, που προϋποθέτει ξενάγηση σε ολιγάριθμα γκρουπ.

Συνεπώς, με την κατανόηση του κοινού, την ημέρα της έναρξης η γνωριμία με τους χώρους θα γίνεται μέσα από τις ξεναγήσεις, με ομάδες περιορισμένου αριθμού ατόμων.

mouseio tou karolou5

mouseio tou karolou4

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση