ΚΡΗΤΗ

Αναζητώντας με τα... κιάλια ξενοδοχοϋπαλλήλους - Σε εξέλιξη οι αιτήσεις επαναπρόσληψης

Αυξήσεις στους μισθούς προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

No profile pic

Σε ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” του τουριστικού κλάδου εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η έλλειψη προσωπικού  με τους ξενοδόχους να ψάχνουν ... με τα «κιάλια» για εργαζόμενους.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου κ. Νίκο Κοκολάκη είναι οι «εξοντωτικές συνθήκες εργασίας».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «εργαζόμαστε χωρίς ρεπό, περισσότερες ώρες από ότι προβλέπονται στη Σύμβαση Εργασίας και γενικότερα δεν τηρούνται οι όροι αμοιβής και εργασίας».

"Αχτίδα" αισιοδοξίας η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι αυξήσεις

Ωστόσο ο κ. Κοκολάκης αφήνει να διαφανεί μία μικρή "αχτίδα" αισιοδοξίας αφού υπογράφηκε ήδη η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να υπογραφεί και η ανάλογη τοπική ΣΣΕ.

«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δίνει επιπλέον κίνητρα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία αφού προβλέπονται αυξήσεις της τάξης του 10,5% στους μισθούς ενώ αποτελεί και κίνητρο ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μπουν νέοι στο επάγγελμα» τονίζει ο κ. Κοκολάκης.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «οι αιτήσεις επαναπρόσληψης είναι μία διαδικασία και δικαίωμα των εργαζομένων που απορρέει από τη νομοθεσία, από νομολογίες του Αρείου Πάγου σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και αποφάσεων της Διαιτησίας. Ο κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση επαναπρόσληψης και είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τον επαναπροσλάβει τη νέα τουριστική περίοδο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

«Αγκάθι» η χρονική διάρκεια του Ταμείου Ανεργίας»

Ένα πάγιο και διαρκές αίτημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία αποτελεί η επέκταση της χρονικής διάρκειας του Ταμείου Ανεργίας που, αυτή τη στιγμή, είναι 80 ημέρες.

«Εμείς, ως ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητάμε από την κυβέρνηση να επανέλθει το Ταμείο Ανεργίας σε εποχές προ μνημονίων, δηλαδή η χρονική του διάρκεια να είναι τουλάχιστον πέντε μήνες» υποστηρίζει ο κ. Κοκολάκης κι εξηγεί το εν λόγω αίτημα τονίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλο χρονικό όριο για την ανεργία των εργαζομένων μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ενώ αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φεύγουν για να δουλέψουν σε άλλους κλάδους».

Σημειώνεται ότι, για να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης, κάθε χρόνο κατεβαίνουν στο νησί για να εργαστούν, ως ξενοδοχοϋπάλληλοι, εκατοντάδες νέοι από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού οι ντόπιοι δεν αρκούν για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας ο κ. Κοκολάκης δίνει τη δική του εξήγηση για το φαινόμενο, λέγοντας ότι «ο παράγοντας για τον οποίον τα ξενοδοχεία απορροφούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και χρειάζονται διαρκώς νέο προσωπικό, είναι διότι πολλά αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους με το άνοιγμα νέων πολυτελών εστιατορίων ενώ κάνουν επέκταση και σε νέες κλίνες, συνεπώς χρειάζονται διαρκώς περισσότερα εργατικά χέρια».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση