ΚΡΗΤΗ

Αμάρι: "Ναι" του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ του Υβριδικού Σταθμού στο φράγμα Ποταμών

Η απόφαση ήταν ομόφωνη

Αμάρι: "Ναι" του Δημοτικού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ του Υβριδικού Σταθμού στο φράγμα Ποταμών

Στη θετική γνωμοδότηση για τη τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Υβριδικού Σταθμού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο φράγμα των Ποταμών προχώρησε την Τετάρτη, με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου. 

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η νέα τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντιμετωπίζει πλήρως τις απαιτήσεις της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά το Υποέργο Α (Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ παράλληλα, χωρίς να απαιτείται, προτείνει μικρή βελτίωση τροποποίησης του περιβαλλοντικά δανειοδοτημένου σχεδιασμού για το Υποέργο Β (Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας). 

Κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού, ο σχεδιασμός και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, καθώς και όλες οι τροποποιήσεις που επιφέρει η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στους παραβρισκόμενους από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) κ. Θοδωρή Νίνο, τον Διευθυντή Διαχείριση Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη, και τον Πρόεδρο της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου του ΤΕΕ/ΤΔΚ, κ. Σπύρο Καλησπεράκη

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του προς το σώμα, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, επισήμανε τη σημασία ενεργειακής αξιοποίησης του φράγματος Ποταμών μέσω του έργου κατασκευής του Υβριδικού Σταθμού, το οποίο, όπως σημείωσε, αναμένεται να αναπτυχθεί στους Δήμους Αμαρίου, Ρεθύμνου και Σητείας, ως ένας συνδυασμός αιολικού πάρκου (Σητεία), υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας (Αμάρι – φράγμα Ποταμών) και μιας λιμνοδεξαμενής όγκου 1.200.000 κ.μ. (Χάρκια Ρεθύμνου). 

Τέλος, ο κ. Μουρτζανός αναφέρθηκε εκτενώς στην αναβάθμιση της περιοχής μέσα από τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην αναγκαιότητα σύνδεσης του έργου με παρεμβάσεις τουριστικής ανάπτυξης, όπως η κατασκευή περιφερειακού δρόμου και μια σειρά άλλων βελτιωτικών έργων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να φέρει, ως κύριο αντισταθμιστικό όφελος για τους δημότες, ικανοποιητικά έσοδα σε ετήσια βάση στα ταμεία του Δήμου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, και σημαντικές μειώσεις τιμών στην ενέργεια. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση