ΚΡΗΤΗ
Αλ. Μαρκογιαννάκης: "Οι ειδικές μορφές τουρισμού καθορίζουν το μέλλον του κλάδου"
Η τοποθέτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ στη βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού
Την ανάγκη διαρκούς μέριμνας του κράτους για την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας επισήμανε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Ο Βουλευτής Χανίων τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από την προηγούμενη θητεία της έδωσε έμφαση στην αναδιοργάνωση της ελληνικής τουριστικής αγοράς και τα αποτελέσματα δικαιώνουν την επιλογή: «Με πάνω από 33 εκατομμύρια επισκέπτες κατά την περσινή τουριστική περίοδο και μερίδιο ΑΕΠ 13%, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Αν μάλιστα προσθέσουμε στο μερίδιο του ΑΕΠ και τις δευτερογενείς ωφέλειες από τον τουρισμό, τότε η συνολική συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην οικονομία της χώρας το 2023 κινήθηκε γύρω στο 30% του ΑΕΠ».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις για τις ειδικές μορφές τουρισμού, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων διεθνώς. «Τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον οινοτουρισμό, τα αποσταγματοποιεία – ποτοποιεία, τον ιατρικό και αλιευτικό τουρισμό είναι σημαντικές γιατί ευθυγραμμίζουν την εγχώρια αγορά με τις νέες διεθνείς τάσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί τον ρυθμό των εξελίξεων σε αυτό το δυναμικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο και συνδέεται από τη φύση με την αιχμή των ιατρικών και τεχνολογικών εξελίξεων επομένως τα οφέλη είναι πολλαπλά».
Αναφερόμενος, τέλος, στη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής Τουρισμού, ο βουλευτής Χανίων σημείωσε ότι θα πρέπει σε αυτή να υπάρχει και εκπροσώπηση των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν σχεδόν το 50% των κλινών τουριστικής διαμονής της χώρας. Το γεγονός μάλιστα ότι το Υπουργείο έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι ένα ακόμα στοιχείο θετικής νομοθέτησης που προκύπτει μέσα από την ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς.