37ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών: Η επένδυση στην Παιδεία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή

Newsroom
Newsroom

Την υιοθέτηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης συμφώνησαν οι Σύνεδροι

Η αναγκαιότητα αναβάθμισης της εκπαίδευσης στον Μυλοπόταμο προκειμένου να εισέλθει η περιοχή σε αναπτυξιακή πορεία και να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα και τα ζητήματα παραβατικότητας, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς των συμμετεχόντων στο 37ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Φαράτσι στις 17 Αυγούστου 2024, με κεντρικό θέμα: «Η Παιδεία ως απαραίτητο θεμέλιο και συστατικό ανάπτυξης».

Ειδική αναφορά έγινε και σε δράσεις -πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Τρίτης Ηλικίας, όπου και ανακοινώθηκε το πλαίσιο συμφωνίας για να ξεκινήσει η ωρίμανση πρότασης για δημιουργία μονάδας φροντίδας-φιλοξενίας στο Φαράτσι.  

Το συνέδριο διοργάνωσε η  «Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου. Μέγας χορηγός ήταν ο Φαρατσανός  επιχειρηματίας στις ΗΠΑ Γιώργος Σιγανός ο οποίος στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε από την Εκκλησία, το Δήμο Μυλοποτάμου και την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών. 

Στο ψήφισμά τους οι σύνεδροι συμφώνησαν να υλοποιηθεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας, Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, αναπτυξιακοί  και συλλογικοί φορείς, σύλλογοι γονέων κ.ά.), το συντονισμό για τη σύνταξη του σχετικού κειμένου θα αναλάβει άμεσα η «Ομάδα Στοχοθεσίας». Στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος προβλέπεται, μεταξύ άλλων,  η εξασφάλιση ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή γεωγραφικής θέσης, η διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών, η ανάπτυξη δράσεων αύξησης του αριθμού αποφοίτων λυκείου, η έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών και η δημιουργία προγραμμάτων συμβουλευτικής. Επίσης συμφωνήθηκε: η ανάπτυξη προγραμμάτων εξωστρέφειας των σχολείων για την προετοιμασία των μαθητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, η υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας στα σχολεία, η πριμοδότηση εκπαιδευτικών που τοποθετούνται στον Μυλοπόταμο και η προώθηση της τοποθέτησης εκπαιδευτικών με καταγωγή από την περιοχή. 

Επιπρόσθετα συμφωνήθηκε να αναζητηθούν ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση δράσεων(αθλητισμού, πολιτισμού, κ.α.), ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. (Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα του Συνεδρίου). 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Πρόδρομοκαι συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους.   

Ως  οικοδεσπότης ο Γιώργος Σιγανός, καλωσόρισε  τους συνέδρους στο χωριό καταγωγής του το Φαράτσι, εκφράζοντας φανερά συγκινημένος την αγάπη του για τον τόπο του. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, παρά την απομάκρυνση του από μικρή ηλικία, δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και επένδυσε σημαντικά στην αναστήλωση του χωριού. Ευχαρίστησε την οικογένειά του για τη στήριξη και τόνισε τη σημασία της κοινότητας και της συνεργασίας όλων των κατοίκων. Αφιέρωσε το συνέδριο στους γονείς του και ιδιαίτερα στη μητέρα του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη στήριξή της.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης ο οποίος επισήμανε ότι «με την υλοποίηση ενός  ολοκληρωμένου σχεδίου, ο Μυλοπόταμος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νεότερες γενιές». Στη συνέχεια τόνισε: «Η παιδεία αποτελεί το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε κάθε είδους παραβατικότητα. Οι νέοι της περιοχής Μυλοποτάμου έχουν ανάγκη την εκπαιδευτική θωράκισή τους. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με την αυτονόητη συνεργασία των φορέων παροχής αγωγής που είναι η οικογένειά, το σχολείο και η πολιτεία. Και ο καθένας από αυτούς τους φορείς έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Σαν πολιτιστικό σωματείο στηρίζουμε την διά βίου μάθηση και εκπαίδευση, ως οφείλουμε, αφού ζούμε σε μία σύγχρονη και διαρκώς αναπτυσσόμενη  κοινωνία».

Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γεώργιος Κλάδος, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του τη σημασία της παιδείας ως θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, καλώντας την τοπική κοινωνία να επενδύσει στους νέους, τους αυριανούς ηγέτες του τόπου μας. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε στη νέα γενιά αξίες όπως ο σεβασμός, η αγάπη, η ακεραιότητα και η ανθρωπιά. Επιπλέον, αναγνώρισε με υπερηφάνεια τις επιτυχίες των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Τιμητικές Βραβεύσεις στον επιχειρηματία και ευεργέτη του Μυλοποτάμου Γιώργο Σιγανό

Ιδιαίτερη στιγμή του συνεδρίου ήταν οι τιμητικές βραβεύσεις του κ. Γεωργίου Σιγανού. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνηςκαι Αυλοποτάμου, κ.κ. Πρόδρομος του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σταυρό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, ενώ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Κλάδο Γεώργιο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Κυρίμη Εμμανουήλ για τη σημαντική του προσφορά στην πατρίδα του, το Μυλοπόταμο και ευρύτερα την Κρήτη! 

Για τη συμβολή του στην τοπική αυτοδιοίκηση αποδόθηκε επίσης τιμητική πλακέτα στον κ. Μαρή Γεώργιο πρώην νομαρχιακό και περιφερειακό σύμβουλο. Τέλος τιμητική πλακέτα ως παράδειγμα «μαχητή της γνώσης» δόθηκε και στον αείμνηστο Δημήτρη Μ. Σιγανό, την οποία παρέλαβε φανερά συγκινημένη η σύζυγος με τα παιδιά του.

Υποτροφίες σε Φοιτητές και Διαδραστικό Σεμινάριο για την αγορά εργασίας 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών έχει θεσμοθετήσει και βραβεύει τους εισαχθέντες συντοπίτες της από τα Γενικά Λύκεια Ανωγείων, Περάματος, Πανόρμου, ΕΠΑΛ Γαράζου και Ρεθύμνης* στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (*Διευκρινίζουμε ότι στα Λύκεια Ρεθύμνου συμμετέχουν στη βράβευση οι μαθητές που αποφοίτησαν από αυτά και οι γονείς τους διαμένουν στις Τοπικές Κοινότητες της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου: Αρχαίας Ελεύθερνας, Ελεύθερνας, Έρφων, Πρίνου και Σκουλουφίων). Ειδικές τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν σε εκείνους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, ενώ δόθηκαν σε όλους τους εισαχθέντες ειδικοί έπαινοι και χρηματικά έπαθλα προσφορά του Φαρατσανού επιχειρηματία στην Αμερική Γιώργου Σιγανού και άλλων χορηγών που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. 

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις  πραγματοποιήθηκε ειδικό επιμορφωτικό  σεμινάριο για τους φοιτητές καθώς και για κάθε ενδιαφερόμενο με θέμα: «Διαδραστικό  σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης με την αγορά εργασίας». Το σεμινάριο συντόνισαν  η Εύη Λυρώνη, Νομικός, Ανώτερο Στέλεχος Εισδοχής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Γιάννης Τρούλης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με   ειδική κλήρωση σημαντικών δώρων και προσφορές για τους φοιτητές (Δωροεπιταγές, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κλπ). Χορηγοί ήταν: Η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, η αεροπορική εταιρεία AEGEAN AIRLINES, η Ναυτιλιακή Εταιρεία  ANEK LINES, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, ο όμιλος  Iberostar Selection Creta Marine Hotel και Iberostar Waves Creta Panorama & Mare, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.E., ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ- ΚΡΗΤΙΚΟΣ στο Πέραμα, Grecotel Marine Palace & Aqua Park στο Πάνορμο, Ξενοδοχείο ATALI GRAND στο Μπαλί, THE ROYAL SENSES Πάνορμο, επιχειρήσεις, κ.α.).

Βράβευση  καθαρότερων χωριών

Στο πλαίσιο του συνεδρίου  βραβεύτηκαν τα καθαρότερα χωριά του Μυλοποτάμου. Οι Μαργαρίτες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, η Αξός τη δεύτερη και οι Σίσες την τρίτη. Στο χωριό που έλαβε την πρώτη διάκριση αναλογεί χρηματικό «έπαθλο» 2.000 ευρώ, στο δεύτερο 1500 ευρώ και στο τρίτο 1.000 ευρώ. Τα σχετικά ποσά έχουν καθιερωθεί σε ετήσια βάση από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και προέρχονται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Εμμανουήλ Χνάρης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχαήλ Βάμβουκας, ο ΤζεδάκηςΣταύρος, Αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχαήλ Σαρρής, ο  o Ταγματάρχης Πεζικού Υποδιοικητής 548 κ. Βαβλέκης Νικόλαος, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κιαγιάς, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Ιωσήφ Βουκάλης και κ. Ζαχαρίας Λαδιανός, ο κ. Μανώλης Μυστράκης, Συνταγματάρχης, Διοικητής 50ης Μονάδας Επιστράτευσης, ο κ. Γιώργος Παπαδάκης πρώην νομάρχης Ρεθύμνου, ο Γιώργος Μαριδάκης Πρόεδρος Συνδέσμου Κρητών Επιστημών και Ιδρύματος Κουταβά και Π. Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης και της Κρητικής Εστίας, οι επίτιμοι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Σπύρος Τρούλης και Σπύρος Φακιδάρης  και άλλοι εξέχοντες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών Συλλόγων.

Η συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, όπως ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Χρήστος Λιονής, η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου κα. Παρασύρη Ευτυχία, υπήρξε καθοριστική στις συζητήσεις του συνεδρίου. Παράλληλα, εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού χώρου όπως η κ. Ειρήνη Σμπώκου, ο κ. Μιχαήλ Ζαχαράκης, η κ. Ειρήνη Κλάδου, ο κ. Χαράλαμπος Ζουρίδης, και η κ. Όλγα Μαρή καθώς και οι φοιτητές Ασπασία Παρασύρη, Ανδρέας Μαστοράκης, και Αρετίνη Αφροδίτη συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας προτάσεις και προβληματισμούς για το μέλλον της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής τους αποκατάσταση.

Στο δεύτερο κύκλο παρουσιάστηκαν στους συνέδρους και στα νέα παιδιά τα παραδείγματα μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας από: κ. Γεώργιο Σιγανό, επιχειρηματία στις Η.Π.Α., τον κ. Εμμανουήλ Γαλλιάκη,Διπλωματούχο Ναυπηγό και Μηχανολόγο Μηχανικό, το Γιώργη Δαλαμβέλα ιδιοκτήτη του "ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ" στις Μαργαρίτες και  την η κα Λυρώνη Ελένη επιχειρηματία στο Παρίσι. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να επιλέξουν σπουδές που πραγματικά αγαπούν επιδεικνύοντας αντοχή στις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στο μέλλον. Στο δεύτερο κύκλο συμμετείχαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους η Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο Μιχάλης Βάμβουκας Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Τομέα Επιχειρηματικότητας, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης , Δήμαρχος Ανωγείων, Γιώργος Κλάδος, Δήμαρχος Μυλοποτάμου και ο Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου.  

 

Τον συντονισμό των συζητήσεων ανέλαβαν ο δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας ΠολιτιστικήςΈνωσης Μυλοποταμιτών κ. Δημήτριος Μαρής και ο δημοσιογράφος και Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Μανούσος Κλάδος. Το προεδρείο του συμβουλίου αποτελούνταν από τον κ. Μαρή Γεώργιο, Μ. Κυρίμη, τον κ. Παρασύρη Ιωάννη, τον κ. Σαρρή Μιχαήλ, και την κα. Μανιού Ελένη. 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική από το μουσικό συγκρότημα του Μανώλη Λυρώνη και χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης".  Ακολούθησε δεξίωση προσφορά του κ. Γεωργίου Σιγανού.

Ειδική παράλληλη δράση

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδική παράλληλη δράση σκιτσοπαρουσίασης «Χθες -Σήμερα -Αύριο κάπου στην Κρήτη» με σκίτσα του Βασίλη Γαλλιάκη ( Μηχανικού ΕΜΠ, Σχεδιαστή Λογισμικού και Συμβούλου Μηχανογράφησης στην Danaos Management consultants S.A.). Η παράλληλη δράση πραγματοποιήθηκε από 16 έως 21 Αυγούστου, στην οδό Αγάπης και  Ευτυχίας στην είσοδο του χωριού Μαργαρίτες. 

Ψήφισμα για τη ενίσχυση Παιδείας και την Ανάπτυξη του Μυλοποτάμου

Το 37ο Συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στον Μυλοπόταμο και τα υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής, αποφασίζει ομόφωνα:

  1. Σύμφωνο Συνεργασίας: Να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης υπό τη μορφή συμφώνου συνεργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, υπουργείο Παιδείας, σύλλογοι γονέων, κ.λπ.). Κάθε φορέας θα αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες και στόχους για την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου.

  2. Ίσες Ευκαιρίες: Να εξασφαλιστούν ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του Μυλοποτάμου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή γεωγραφικής απομόνωσης. 

Ειδικότερα:

  1. o Μετακίνηση: Να παρθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών όχι μόνο προς και από τα σχολεία, αλλά και για παροχή φροντιστηριακής υποστήριξης. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι. 

    o Αναπληρωτές: Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής.

    o Συμβουλευτική: Να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα συμβουλευτικής για γονείς και μαθητές, με τη συμμετοχή ψυχολόγων και άλλων ειδικών.

    1. Εξωστρέφεια: Να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας των σχολείων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών και την προετοιμασία τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

    2. Παραβατικότητα: Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας στα σχολεία, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων.

    3. Εκπαιδευτικοί:

      o Μοριοδότηση: Να ενισχυθεί η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται στον Μυλοπόταμο.

      o Καταγωγή: Να προωθηθεί η τοποθέτηση εκπαιδευτικών με καταγωγή από την περιοχή.

      1. Χρηματοδότηση: Να αναζητηθούν ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων.

      2. ΔΥΠΑ: Να αξιοποιηθούν τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων του Λυκείου.

      3. ΑΜΕΑ: Να παρέχεται ειδική μέριμνα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

      4. Αθλητισμός. Ενθάρρυνση των νέων παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και το «ευ αγωνιζεσθαι».   

      Η ομάδα στοχοθεσίας θα αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων και θα προτείνει περαιτέρω ενέργειες, εάν κριθεί απαραίτητο.

      Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση του παρόντος ψηφίσματος, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του Μυλοποτάμου.

      Θερμές ευχαριστίες 

      Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στο Μέγα Χορηγό Γ. Σιγανό, στους χορηγούς για τους φοιτητές, στα μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών και όλους όσοι εργάστηκαν για τη προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου.  Θερμές ευχαριστίες και στους χορηγούς επικοινωνίας μας! 

       

      Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

      Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

      ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ