ΚΡΗΤΗ

«31 ημέρες μέσα στο νερό, που πηγαίνατε για…τουαλέτα»;

Ο διάσημος υδατοναύτης, οι μικροί μαθητές και οι απρόσμενες ερωτήσεις…

No profile pic

Της Ειρήνης Τσάκα



     Όταν σε ακολουθεί ένα όνομα «βαρύ», όταν έχεις κάνει την πρώτη σου κατάδυση σε ηλικία μόλις…4 χρόνων, όταν κατέχεις το ρεκόρ 31 ημερών συνεχούς παραμονής κάτω από το νερό, τότε σίγουρα έχεις πολλά να πεις!

Όταν ωστόσο αυτά τα λες σε μαθητές  δημοτικού, τότε να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις και πολλά!

Η πρωτοβουλία της ΑΝΕΚ Lines να διοργανώσει στο Συνεδριακό της Κέντρο στα Χανιά, διάλεξη του φημισμένου ωκεανογράφου Φαμπιάν Κουστώ αποτέλεσε από μόνη της μια αξιοσημείωτη κίνηση.

Η απόφαση όμως της εταιρίας στη διάλεξη αυτή να προσκληθούν μικρά Κρητικόπουλα - με στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση όλων και κυρίως των παιδιών για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του πλούτου των ελληνικών θαλασσών- ήταν η λεπτομέρεια που έκανε την διάλεξη ακόμα πιο ξεχωριστή…

Γιατί η απλότητα της  σκέψης, η αθωότητα, η αμεσότητα και η «άγνοια κινδύνου» των μικρών μαθητών, έδωσε σε εμάς τους ενήλικες που βρεθήκαμε στο χώρο, την ευκαιρία  να διαπιστώσουμε για μια ακόμα φορά ότι «δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά»!

Οι μαθητές λοιπόν από δημοτικά σχολεία των Χανίων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον κ. Φαμπιάν Κουστώ να μιλά για την ομορφιά και το πλούτο που κρύβει το γαλάζιο της θάλασσας, για την ανάγκη αυτό τον πλούτο να τον διαφυλάξουμε αλλά και να τον αναδείξουμε, για τα ανεξερεύνητα ακόμα βάθη  που περιμένουν τους μελλοντικούς υδατοναύτες να τ’ ανακαλύψουν και να μοιραστούν τις ανακαλύψεις τους με όλους εμάς!

Μίλησε βέβαια για τον «θρύλο» Ζακ Ιβ Κουστώ, τον παππού του,  που τον «μύησε» από πολύ νωρίς στα μυστικά του θαλάσσιου οικοσυστήματος, για τις εμπειρίες των 4 και πλέον δεκαετιών του ίδιου στους ωκεανούς του κόσμου και πίσω του, στην οθόνη του Συνεδριακού κέντρου, παρουσιάζονταν εικόνες παραμυθένιες…

Αγόρια και κορίτσια «ρουφούσαν» τις λεπτομέρειες, με μάτια ορθάνοιχτα και τ’ ακουστικά καλά κολλημένα στ’ αυτιά (η διάλεξη από τον κ. Κουστώ έγινε στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση). Και η συνέχεια ήταν…απολαυστική!

«Που πηγαίνατε τουαλέτα;» 


Σε μια διάλεξη ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ο κ. Κουστώ είχε ετοιμάσει μια σχετικά σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία, έδειξε σε βίντεο και φωτογραφίες ένα τμήμα όσων έχει ο ίδιος δει εκεί βαθιά και έφτασε η ώρα των ερωτήσεων...

«Πάντα η πρώτη ερώτηση είναι η πλέον δύσκολη» ήταν το σχόλιο του διάσημου ωκεανογράφου, όταν στην προτροπή του Προέδρου της ΑΝΕΚ Γιώργου Κατσανεβάκη για ερωτήσεις υπήρξε ένα «κενό αμηχανίας».
Τον πάγο της πρώτης ερώτησης ήρθε να «σπάσει» ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, για να πάρουν σειρά σε ρυθμούς «πολυβόλου» οι μικροί:

- «Πώς μείνατε κάτω από το νερό τόσες μέρες;» ήταν η πρώτη (αυτονόητη) ερώτηση μαθητή προς τον ομιλητή.
-«Γιατί δεν μείνατε παραπάνω;» ρωτά ένας άλλος, που δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος του ρεκόρ.
-«Τι τρώγατε εκεί κάτω;» αναρωτήθηκε νομίζω ένα κοριτσάκι
-«Που πηγαίνατε τουαλέτα;» θέλησε να μάθει ο πλέον πρακτικός της παρέας!


Τα χαμόγελα ή ακόμα και τα γέλια μικρών και μεγάλων στο άκουσμα της κάθε ερώτησης δεν πτόησαν κανέναν, αντιθέτως  αποτέλεσαν αφορμή για ακόμα πιο «ψαγμένες» ερωτήσεις από τα παιδιά:

-«Είχατε ποτέ αμφιβολίες γι’ αυτό που κάνατε;»
-«Πώς αισθάνεστε ως εγγονός του μεγάλου θαλάσσιου εξερευνητή»
-«Σας έχει επιτεθεί καρχαρίας;»
-«Είστε πάντα φιλικός με όλα τα ζώα;»
-«Τι επιπτώσεις είχε η παραμονή σας τόσες μέρες  κάτω από το νερό όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά;» (!)
-«Μπορείτε να μας πείτε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο ταξίδι στη θάλασσα κι ένα αντίστοιχο στο διάστημα;» (!)

Οι απαντήσεις του κ. Κουστώ ξεκινούσαν όλες με ένα πλατύ χαμόγελο και την επισήμανση «πολύ καλή ερώτηση» και ο καταιγισμός των ερωτήσεων διακόπηκε - προς λύπη των περισσοτέρων- από τον κ. Κατσανεβάκη, λόγω του περιορισμένου χρόνου.
Εμείς οι μεγάλοι βλέπετε αντιλαμβανόμαστε το χρόνο με «πεζούς» όρους και όχι με κριτήριο το πόσο καλά περνάμε…

Η διάλεξη είπαμε, ήταν μόνο η αφορμή.
Στα κέρδη της, εκτός από τις αμέτρητες selfies,  ας προσμετρήσουμε και το ενδεχόμενο τουλάχιστον μια παιδική ψυχή κάπου στη Δυτική Κρήτη να ονειρεύεται πλέον την εξερεύνηση και την προστασία της θάλασσάς μας.

Κι αν έμεινε αναπάντητη η απορία «Τρώει ψάρια ο κ. Κουστώ;», θα μας δοθεί η δυνατότητα να του την απευθύνουμε άλλη φορά…

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση