Στο πλευρό των φοιτητών που διώκονται βρίσκονται μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα Χανιά.
Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν
"Ως μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης και ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε για τη δυσανάλογη κλιμάκωση ενδοπανεπιστημιακού ζητήματος, που έλαβε χώρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Το ζήτημα έχει να κάνει με τη διαφωνία μελών ΔΕΠ και φοιτητών για την τοποθέτηση χειρόγραφης ενημερωτικής αφίσας σε μη προκαθορισμένο χώρο και, μετά την παρέμβαση του Κοσμήτορα της εμπλεκόμενης Σχολής, την παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στο γραφείο του.
Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας ότι στην Πανεπιστημιακή καθημερινότητα τα όποια ζητήματα που συχνά αναδύονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με παιδαγωγική διάθεση, σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, σεβασμό στην ατομική αξιοπρέπεια και ειλικρινή διάθεση αποκλιμάκωσης της όποιας έντασης.
Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και με την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, έχουν την ικανότητα να εκτιμούν, να διαχειρίζονται και εν τέλει να επιλύουν τα προβλήματά τους πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης επιλήφθηκε του προβλήματος που είχε ανακύψει και μετά τις σχετικές συστάσεις θεώρησε το περιστατικό λήξαν, η δε πανεπιστημιακή κοινότητα έμεινε με την πεποίθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Προς έκπληξη όμως όλων, στη συνέχεια και παρότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης του συμβάντος, ακολούθησε παρέμβαση της κυρίας Υπουργού Παιδείας με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας και επίδοσης κλήσεων για κατάθεση σχετικά με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος, Προέδρους και μέλη ΔΣ φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μέσα σε μία δυσμενή πολιτική συγκυρία για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, η οποία χαρακτηρίζεται από τα ζητήματα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και του νέου Νομοσχεδίου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων που δέχονται καθημερινά δριμεία κριτική από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι λογικό ακόμη και ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής να θεωρήσει ότι μία τέτοια πολιτική κίνηση χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να μπορέσει πιθανώς να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πολιτικών πανεπιστημιακών εξελίξεων ή ακόμη και να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές.
Εμείς, ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα για ζητήματα που η ίδια η ενδιαφερόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα και τα νόμιμα θεσμικά της όργανα θεώρησαν ως λήξαντα, όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά επιδεινώνουν τις ακαδημαϊκές σχέσεις έχοντας αρνητικό παιδαγωγικό αποτύπωμα. Ενόψει των παραπάνω, καλούμε την κυρία Υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε και να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης και των σχέσεων μεταξύ των μελών της.
Τα μέλη ΔΕΠ (με αλφαβητική σειρά)
- Βαζάκας Αλέξανδρος
- Βάμβουκα Δέσποινα
- Βαφείδης Αντώνιος
- Βλυσίδης Ανέστης
- Γεντεκάκης Ιωάννης
- Γκότσης Αλέξανδρος
- Δάρας Τρύφων
- Δελής Ανάργυρος
- Έλληνας Δημοσθένης
- Καλλίθρακας-Κόντος Νικόλαος
- Μανουσάκης Αντώνιος
- Μανούτσογλου Εμμανουήλ
- Κουτρούλης Άρης
- Λαζαρίδης Μιχαήλ
- Μαριά Ευπραξία (Αίθρα)
- Ξηρουδάκης Γεώργιος
- Παπαδοπούλου Ελένη
- Πασαδάκης Νικόλαος
- Πατέλης Δημήτριος
- Πεντάρη Δέσποινα
- Ροζάκης Στυλιανός
- Σαμολαδάς Βασίλειος
- Σαριδάκης Ιωάννης
- Σκουτέλης Νικόλαος
- Σταυρακάκης Γεώργιος
- Στειακάκης Εμμανουήλ
- Στεφανάκης Αλέξανδρος
- Τσακαλάκης Δημήτριος
- Τσούτσος θεοχάρης
- Χαλκιαδάκης Γεώργιος