Διοργανώθηκαν και φέτος με επιτυχία οι 2οι Παγκρήτιοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, από τα Τμήματα Φιλολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Κρήτης, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, το Δίκτυο «Η Ρητορική στο Σχολείο» και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου.
Οι προκριματικοί γύροι των ατομικών αγωνισμάτων ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 26ης Απριλίου στο 3ο Λύκειο Ρεθύμνου, ενώ την Παρασκευή 27, και το Σάββατο 28 Απριλίου, οι αγώνες συνεχίσθηκαν και ολοκληρώθηκαν στα φιλόξενα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι συμμετοχές φέτος ανήλθαν σε εκατόν εξήντα τέσσερεις (164) μαθητές από τριάντα δύο (32) σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης. Συνολικά συμμετείχαν 67 εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από 12 σχολεία της Π.Ε. Ηρακλείου, από 11 σχολεία της Π.Ε Ρεθύμνου, από 7 σχολεία της Π.Ε Λασιθίου και από 6 σχολεία της ΠΕ Χανίων.
Οι μαθητές έδειξαν τις ρητορικές τους ικανότητες: να αναγιγνώσκουν εκφραστικά, να δημιουργούν λόγο αυθόρμητο με ερέθισμα μια λέξη, φράση ή γνωμικό, που τους δόθηκε, να προτρέπουν και να πείθουν τους άλλους, καθώς και το απαιτητικότερο ίσως όλων, να αντιπαρατίθενται επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά μιας θέσης (διττοί λόγοι). Σε αντίθεση με την παραδοσιακή διδασκαλία, τις πρακτικές της αποστήθισης της επιφανειακής γνώσης και της στείρας αξιολόγησης της, η εκπαίδευση στις ρητορικές αυτές δεξιότητες καλλιεργεί ουσιαστικά τη σκέψη και το λόγο, την ικανότητα επικοινωνίας, τη δημιουργικότητα και διαπαιδαγωγεί τους μαθητές στο στοχασμό και την αυτοκριτική.
Γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους που σίγουρα τους αποφέρει πολλά οφέλη, όπως επισημαίνουν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαγκούτας και Γιάννης Καφούρος:
«Είναι γνωστό ότι οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Ρητορικοί Αγώνες αποτελούν πλέον θεσμό για την πόλη μας και είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε σημείο αναφοράς για τη διεξαγωγή τους. Οι αγώνες μπορεί φέτος να μας άφησαν με μία πικρή γεύση, αφού δε καταφέραμε να προκριθούμε, όμως πήραμε σπουδαία μαθήματα και εφόδια ζωής. Μάθαμε να επιχειρηματολογούμε σε απόψεις, που δε συμφωνούσαμε απαραίτητα, ενώ συναναστραφήκαμε με παιδιά από άλλες πόλεις της Κρήτης και ανταλλάξαμε ιδέες αντιμαχόμενοι λεκτικά για επίκαιρα θέματα. Θα θέλαμε να δώσουμε σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και στους διοργανωτές συγχαρητήρια για αυτή την αξέχαστη εμπειρία που μας χάρισαν».
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια για την επιτυχία τους αξίζουν βέβαια στους μαθητές που διακρίθηκαν, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:
2οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης –Αποτελέσματα
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενθουσίασαν τους μαθητές, ώστε να συμμετάσχουν και στους γονείς που υποστήριξαν την προσπάθειά τους και σε πολλές περιπτώσεις τους συνόδευσαν στους αγώνες . Ευελπιστούμε ότι αυτή η ρητορική οικογένεια κάθε χρόνο θα γίνεται μεγαλύτερη και θα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αδράξουν ό,τι όμορφο και πραγματικά ωφέλιμο μπορεί να τους δώσει η ενασχόληση με τη ρητορική.
Η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους αυτούς χωρίς την υλική και ηθική υποστήριξη των οποίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση των αγώνων: Την Κοσμήτορα της Φιλοσοφική Σχολής κ. Λ. Αθανασάκη για την παραχώρηση των αιθουσών για την διεξαγωγή των αγώνων και των βιβλίων που δόθηκαν ως δώρα στους βραβευθέντες μαθητές, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μ. Λιονή, τα ΚΤΕΛ Ρεθύμνου-Χανίων Α.Ε. και Ηρακλείου –Λασιθίου Α.Ε. για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και καθηγητών από τους άλλους νομούς στο Ρέθυμνο, τον Δήμο Ρεθύμνου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γ. Γεωργαλή, το 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου και τέλος το βιβλιοπωλείο Αφοί Κλαψινάκη για τη χορηγία των ντοσιέ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας, που σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου προσέφεραν εθελοντικά πολύτιμη βοήθεια.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αποστολάκης Κων/νος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Σπαθάρας Δήμος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Μπάλα Χλόη, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήματος Φ.Κ.Σ. Πανεπιστημίου Κρήτης,
Καλοκύρη Βασιλεία, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου,
Καψάσκη Αγγελική, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου,
Κορναράκης Γεώργος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου,
Παρασκευάς Παναγιώτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων,
Ραμουτσάκη Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων.
Λουτριανάκη Βάλια, φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διδάσκουσα στο ΠΜΣ “Ρητορική: θεωρία και πράξη” (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ),
Βαρσαμίδου Δέσποινα, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ιεράπετρας, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»,
Βασσάλος Ευάγγελος, φιλόλογος, Διευθυντής Λυκείου Περάματος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου,
Βογιατζή Ειρήνη, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»,
Λελεδάκη Ευρυδίκη, φιλόλογος 3ου Λυκείου Ρεθύμνου, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»,
Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, Οργανωτική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου,
Μεταξάκης Εμμανουήλ, μαθηματικός και καθηγητής Πληροφορικής 3ου Λυκείου Ρεθύμνου
Παγώνη Σύρμω, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ρεθύμνου, ταμίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»
Παπατριανταφύλλου Ειρήνη, φιλόλογος, Διευθύντρια 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, έφορος βιβλιοθήκης του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ