ΚΟΣΜΟΣ
Ζήτημα «παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα» θα θέσει στη Σύνοδο της Μαδρίτης ο Ερντογάν
Τα θέματα της ατζέντας του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θίξει έξι θέματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει, μεταξύ άλλων, ζήτημα για «παράνομη κατοχή νησιών από την Ελλάδα» ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα του εξοπλισμού τους.
Αναλυτικά τα θέματα της ατζέντας του Ερντογάν, κατά την εφημερίδα:
1) Σουηδία και Φινλανδία: Το κύριο θέμα είναι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, θα παρουσιαστούν στη σύνοδο κορυφής με στοιχεία για τα όπλα και την οικονομική και πολιτική υποστήριξη που παρέχουν οι δύο χώρες στην οργάνωση.
2) Η τελευταία κατάσταση στον επισιτιστικό διάδρομο: Ο διάδρομος για μεταφορά των σιτηρών που θα ανοίξει υπό την ηγεσία της Τουρκίας θα είναι επίσης στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις επαφές του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για μια λύση.
3) Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Ο Ερντογάν και η ομάδα του αναμένεται να συναντηθούν με τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό.
4) Προκλήσεις της Ελλάδας: Ένα άλλο θέμα που θα φέρει στην ατζέντα ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα αναφερθεί εξοπλισμό των νησιών.
5) Επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία: Η 5η επιχείρηση της Τουρκίας για την ασφάλεια των συριακών συνόρων και την εξάλειψη των περιφερειακών απειλών θα είναι επίσης ένα από τα θέματα ατζέντας του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αναμένεται να αξιολογήσει την επιχείρηση, η οποία σχεδιάζεται να αποτρέψει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, στη σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους του.
6) Η παγκόσμια οικονομική κρίση: Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε μετά την επιδημία του Covid-19 θα αξιολογηθεί στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Ο Ερντογάν θα θίξει επίσης την ενεργειακή κρίση στον κόσμο και έμμεσα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής.
Δείτε επίσης
Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση των νησιών «και όπου πάει»