ΚΟΣΜΟΣ
Ζητεί να αποφυλακιστεί ο πρώην Πρόεδρος του Περού
Η υπεράσπιση αξιώνει να ακυρωθεί η 18μηνη προφυλάκιση που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος την εκτίει σε βάση της αστυνομίας στη Λίμα.
Ο περουβιανός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που παύθηκε, συνελήφθη και φυλακίστηκε την 7η Δεκεμβρίου καθώς είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για «στάση» και «συνωμοσία», ζήτησε χθες Τετάρτη να αφεθεί ελεύθερος και αρνήθηκε πως διέπραξε τα εγκλήματα που του προσάπτονται εκείνη την ημέρα, όταν οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν πως αποπειράθηκε να επιβάλει «πραξικόπημα».
«Ζητώ το μίσος να σταματήσει και ζητώ την ελευθερία μου, που είναι δικαίωμά μου. Δεν διέπραξα ποτέ το έγκλημα της στάσης», είπε ο 53χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος εκφράστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μετά την έφεση που υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η υπεράσπιση αξιώνει να ακυρωθεί η 18μηνη προφυλάκιση που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος την εκτίει σε βάση της αστυνομίας στη Λίμα.
Ανεξάρτητη αρχή που επισκέφθηκε τον πρώην αρχηγό του κράτους στη φυλακή ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως οι συνθήκες κράτησής του πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις και ότι ο κ. Καστίγιο δεν παρουσιάζει «σωματικές επιπλοκές».
Ο πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής από την επαρχία, που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς το 2021, χαρακτήρισε «άδικη» τη φυλάκισή του, στην οποία βλέπει «πολιτική εκδίκηση» των αντιπάλων του. Το μόνο που έχει πετύχει η προφυλάκισή του είναι να «πολώσει τη χώρα μας», έκρινε.
Ο κ. Καστίγιο συνελήφθη αφού προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο και ανήγγειλε πως θα κυβερνούσε με διατάγματα - οι εντολές του δεν εφαρμόστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το κοινοβούλιο, που είδε απόπειρα «πραξικοπήματος», τον έπαυσε μερικές ώρες αργότερα, στην τρίτη τέτοια διαδικασία από την αρχή της θητείας του, για «ηθική ακαταλληλότητα». Η ως την 7η Δεκεμβρίου αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα πρόεδρος αυθημερόν.
Ο κ. Καστίγιο κυβέρνησε λιγότερο από ενάμισι χρόνο, περίοδο που σημαδεύτηκε από βαθιά πολιτική κρίση.
Η παύση του και η σύλληψή του πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές, με τη νέα κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βγάζει τον στρατό στους δρόμους. Επισήμως, οι αρχές κάνουν λόγο για 22 νεκρούς· διαδηλωτές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες πηγές μιλούν για πάνω από 30 θανάτους, πολλούς από σφαίρες, και εκατοντάδες τραυματισμούς.
Για να αποκλιμακώσει την κρίση, το Κογκρέσο, όπου κυριαρχεί η δεξιά, δέχθηκε να επισπεύσει τις εκλογές, που θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024 αντί του 2026.
Η έφεση του κ. Καστίγιο μένει να εξεταστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.