ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μάουντα: Αντιδράσεις για τις ποινές

Σε ένα έτος φυλάκιση με αναστολή ο αστυνομικός που κατηγορείτο για τον θάνατο του μικρού κοριτσιού

No profile pic

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησαν οι ποινές του δικαστηρίου στο Βέλγιο για την υπόθεση της Μάουντα Σάουρι, του μικρού κοριτσιού που τον Μάιο του 2018 είχε πέσει νεκρή από αστυνομικά πυρά στη Φλάνδρα κατά την καταδίωξη του βαν στο οποίο επέβαινε με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκδοχή του αστυνομικού, σύμφωνα με την οποία δεν στόχευσε με το όπλο του το κεφάλι του κοριτσιού, αλλά τη ρόδα του οχήματος που μετέφερε εκείνη και άλλους 30 παράτυπους μετανάστες, έγινε πιστευτή από το δικαστήριο που τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή.

Όπως επεσήμανε ο δικηγόρος του αστυνομικού Λοράν Κεν, «είναι λίγο περίπλοκο για έναν αστυνομικό που υπό αυτές τις περιστάσεις έδρασε κατά τον τρόπο για τον οποίο κατηγορήθηκε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ιεραρχικά στέκει υψηλότερα από αυτόν στο ανώτατο επίπεδο, λέει ότι έτσι έπρεπε να κινηθεί».

Στη διάρκεια της καταδίωξης του βαν από δύο περιπολικά, οι επιβάτες έσπασαν τα τζάμια κι άρχισαν να πετούν αντικείμενα στο δρόμο για να δείξουν ότι στο όχημα επέβαιναν άνθρωποι, όπως είπαν. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί ζήτησαν βοήθεια από συναδέλφους τους σε άλλη περιφέρεια, όμως η επικοινωνία μεταξύ τους ήταν προβληματική, αφού δεν γινόταν απευθείας, αλλά μέσω του κέντρου. Ένας από τους αστυνομικούς εν τέλει αποπειράθηκε να πυροβολήσει το λάστιχο του βαν για να το ακινητοποιήσει, αλλά, όπως ισχυρίζεται, ο συνάδελφός του άλλαξε ελαφρώς πορεία κι έτσι η σφαίρα κατέληξε στο κεφάλι της μόλις δύο ετών Μάουντα.

Το βαν έκανε εν συνεχεία δεξιά σε χώρο στάθμευσης και η μικρή διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο, όμως κατέληξε. Ο οδηγός του βαν κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη μήνες αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους γονείς, το ασθενοφόρο έφθασε 20 λεπτά μετά την κλήση και οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους γονείς να μπουν μέσα σε αυτό μαζί με την κόρη τους. Αντίθετα, τους έθεσαν υπό κράτηση μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες, τους οποίους άφησαν ελεύθερους την επόμενη ημέρα - ακόμη και χωρίς να καταστεί σαφές αν κάποιος από τους επιβάτες ήταν συνεργός στη διακίνησή τους. Οι παράτυποι μετανάστες εξαφανίστηκαν πλην ενός που αργότερα συνελήφθη.

Οι αστυνομικοί δε που ενεπλάκησαν στο περιστατικό έδιναν διαφορετικές περιγραφές για όσα συνέβησαν. Ένας είπε ότι το κοριτσάκι είχε πεταχτεί από το όχημα, ένας άλλος ότι οι επιβάτες το χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τα τζάμια στα παράθυρα, ενώ μια τρίτη εκδοχή ήταν ότι πυρά εκτοξεύθηκαν και από την πλευρά των μεταναστών.

Η δικηγόρος των γονιών της Μάουντα σημείωσε το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό έδωσαν κατά τη σύλληψή τους εντελώς διαφορετικές περιγραφές του τι συνέβη. Ένας είπε ότι το κορίτσι έπεσε από το όχημα και άλλος ότι οι επιβάτες το χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τα τζάμια του οχήματος.

«Γιατί είπαν οι αστυνομικοί στο πλήρωμα του ασθενοφόρου ότι το κορίτσι έπεσε από το φορτηγάκι; Γιατί ακούσαμε ότι το κοριτσάκι χρησιμοποιήθηκε για να σπάσει το τζάμι; Δεν υπήρχε κανένας λόγος γι' αυτό», σημείωσε η δικηγόρος της οικογένειας Σάουρι Σέλμα Μπενχαλίφα.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, η γαλλική αστυνομία είχε βάλει συσκευή εντοπισμού με GPS στο βαν για να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Η δικαστική αστυνομία στην Ανατολική Φλάνδρα γνώριζε γι' αυτό, όχι όμως και η τροχαία.

Εις βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση πυρών για να ακινητοποιηθεί το όχημα αποτέλεσε δυσανάλογη χρήση βίας που έθεσε σε κίνδυνο τόσο τους επιβάτες του φορτηγού όσο και τυχόν διερχόμενους οδηγούς. Ο οδηγός, ο οποίος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση, βαρύνονταν με κατηγορίες περί διακίνησης ανθρώπων και κακόβουλης παρακώλυσης της οδικής κυκλοφορίας που οδήγησε σε θάνατο, όπως και ο τρίτος συλληφθείς, ο οποίος τελικά αθωώθηκε.

Ο θάνατος της Μάουντα την κατέστησε σύμβολο για πολλούς Βέλγους των αδικιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Την Παρασκευή, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με πανώ έξω από το δικαστήριο σε συμπαράσταση των γονιών του άτυχου κοριτσιού. Τη δική τους συμπαράσταση στο κίνημα «Δικαιοσύνη για τη Μάουντα» εξέφρασαν μέσω των social media οι μουσικοί Πέτερ Γκάμπριελ και Ρότζερ Ουότερς, καθώς και ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του Βελγίου Σάμι Μάχντι ανακοίνωσε μέσω του RTBF ότι στους γονείς της Μάουντα δόθηκε άδεια παραμονής επ' αόριστον στο Βέλγιο.

Πηγή:gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση