Υπ. Ενέργειας Ισραήλ: Το καλοκαίρι η τετραμερής συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Τί αναφέρει ο κ. Γιουβάλ Στάινιτς για το ενδεχόμενο αγωγού και προς Τουρκία

Το καλοκαίρι συμφωνία μεταξύ των 4 χωρών και αρχές 2019 πιθανή μια τελική απόφαση επένδυσης
- Η πιθανή κλιμάκωση στις ελληνο-τουρκικές και κυπρο-τουρκικές σχέσεις να οφείλεται εν μέρει και στον EastMed
- Reuters: Αγωγός φυσικού αερίου ορόσημο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας
- Υπ. Ενέργειας Ισραήλ: "Εξαιρετικά ανταγωνιστικός αγωγός σύμφωνα και με την Ε.Ε."
- Τί αναφέρει ο κ. Γιουβάλ Στάινιτς για το ενδεχόμενο αγωγού και προς Τουρκία
- Το Ισραήλ από το καλοκαίρι θα αδειοδοτήσει από 20 έως και 30 θαλάσσια τεμάχια εντός της ΑΟΖ του

Ορόσημο χαρακτηρίζει το Reuters τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας East Med, ο οποίος θα βοηθήσει στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην ανατολική γωνία της Μεσογείου, προσφέροντας πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά. Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς στο περιθώριο της διάσκεψης CERAWeek στο Χιούστον την Τετάρτη, ο οποίος είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ο αγωγός, που κοστίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι "εξαιρετικά ανταγωνιστικός", καθώς οι τέσσερις χώρες εταίροι συνεχίζουν τα κατασκευαστικά σχέδια για την τεχνικά περίπλοκη γραμμή. 

 «Αυτό το καλοκαίρι θα καταλήξουμε σε μια λεπτομερή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ιδρυτικών κρατών του αγωγού East Med και στις αρχές του 2019 ελπίζουμε να δούμε μια τελική απόφαση επένδυσης», ανέφερε. Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού και προς την Τουρκία, καθώς εκεί η ζήτηση φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί ραγδαία τα τελευταία έτη, ωστόσο οι σχεδιασμοί προς τούτο το έργο είναι "παγωμένοι", όσο παραμένουν "παγωμένες" και οι διμερείς σχέσεις Τελ Αβίβ - Άγκυρας, ένεκα της συνεχιζόμενης αντισημιτικής ρητορικής Ερντογάν. 

 Μάλιστα ο Υπ. Ενέργειας του Ισραήλ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Μπορούμε να εξάγουμε στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τουρκία και να έχουμε ακόμα αρκετό αέριο για τον αγωγό». Η δήλωση αυτή, πάντως, θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια του Ισραήλ για προσέλκυση υπεράκτιων εταιριών στην ΑΟΖ της χώρας, αφού, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Ενέργειας, αυτό το καλοκαίρι θα ανοίξει ένας νέος γύρος αδειοδοτήσεων για 20 έως και 30 θαλάσσια τεμάχια. Επιπλέον, στην προσπάθειά του το Ισραήλ να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην εκκολαπτόμενη ενεργειακή βιομηχανία, η χώρα άνοιξε πρόσφατα μια οικονομική αποστολή στο Χιούστον.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ