ΚΟΣΜΟΣ
Τζορτζ Μπους: Λάθος η αποχώρηση του στρατού μας από το Αφγανιστάν
Ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι πιστεύει πως η γερμανίδα καγκελάριος «αισθάνεται το ίδιο πράγμα με αυτόν».
SHARE:
Αντίθετος με την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρίσουν οι νατοϊκές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση «σφάλμα» το οποίο θα πληρώσουν «οι αφγανές γυναίκες και κορίτσια».
«Οι αφγανές γυναίκες και κορίτσια θα υποστούν ένα απερίγραπτο πλήγμα. Είναι σφάλμα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Τζορτζ Μπους, στον οποίο ανήκει η απόφαση της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το φθινόπωρο του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Θα αφεθούν πίσω για να σφαγιασθούν από πολύ βάρβαρους ανθρώπους και αυτό μου ραγίζει την καρδιά», λέει ο Τζορτζ Μπους στην συνέντευξη που έδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον.
Ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι πιστεύει πως η γερμανίδα καγκελάριος «αισθάνεται το ίδιο πράγμα με αυτόν».
Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Οστιν Σκοτ Μίλερ, παρέδωσε τις εξουσίες του κατά την διάρκεια τελετής υπενθυμίζοντας την επικείμενη ολοκληρωτική αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την χώρα, όπου οι ταλιμπάν κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Το σύνολο των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση μέχρι το τέλος του Αυγούστου βάζοντας τέλος σε 20 χρόνια παρουσίας των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού. Η παρουσία του στρατού στο Αφγανιστάν ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την άρνηση των ταλιμπάν που λυμαίνονταν τη χώρα να παραδώσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον οποίο το ισλαμιστικό καθεστώς είχε προσφέρει άσυλο.
Η αποχώρηση πραγματοποιείται εν μέσω ολομέτωπης επίθεσης των ταλιμπάν που τους έχει επιτρέψει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της χώρας απέναντι στις αφγανικές δυνάμεις που στερούνται της κρίσιμης αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης και έχουν δώσει ελάχιστα δείγματα αντίστασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ