ΚΟΣΜΟΣ

Τζεντιλόνι: Οι τεχνολογικοί γίγαντες ήταν οι κερδισμένοι του κορωνοϊού, πρέπει να πληρώσουν φόρους!

Ο επίτροπος για τη φορολογία στην ΕΕ ξεσπαθώνει εναντίον Amazon, Google, Apple, Facebook - Αν αποτύχει ο παγκόσμιος συντονισμός, η ΕΕ θα προχωρήσει μόνη της στην φορολόγησή τους, είπε

No profile pic

Ο κλάδος της τεχνολογίας θα πρέπει να πληρώσει ένα «δίκαιο ποσό» φόρων στην Ευρώπη, ειδικά καθώς είναι οι «πραγματικοί νικητές» της κρίσης του κοροναϊού, είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη φορολογία εταιρειών όπως η Apple, η Alphabet και η Amazon.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε ο Τζεντιλόνι στο CNBC στο πλαίσιο European House Ambrosetti Forum, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στο να ξεπεραστούν οι διαφορές Ουάσινγκτον – Βρυξελλών.

Ωστόσο, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαράδεκτο «αυτοί οι γίγαντες, οι νικητές της κρίσης, να μην πληρώνουν το ποσό φόρων που τους αναλογεί στην Ευρώπη».

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε την επιβολή ενός ψηφιακού φόρου 3% στα κέρδη των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να επικαιροποιηθεί για να ανταπεξέλθει στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος απορρίπτει το ψηφιακό φόρο ως άδικος καθώς θα έχει εφαρμογή κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τότε ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες πληρώνουν φόρο με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 9,5% – σε σύγκριση με το συντελεστή 23,2% που πληρώνουν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, μετά την πανδημία Covid-19, ο κλάδος Big Tech απογειώθηκε, με πολλούς καταναλωτές να στρέφονται σε αυτές τις εταιρείες για τηλεργασία, αγορές αλλά και κοινωνική διασύνδεση.

«Οι γίγαντες των ψηφιακών πλατφορμών είναι οι πραγματικοί νικητές αυτής της κρίσης, από οικονομική άποψη», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι. «Αυτό είναι κάτι που βιώνουμε όλοι στην καθημερινή ζωή.»

Το timing του φόρου

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσθετα έσοδα και η επιβολή νέων φόρων είναι από τους βασικούς τρόπους για να τα πετύχουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ προσπαθεί να προτείνει έναν νέο ψηφιακό φόρο το 2021 εάν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ καταρρεύσουν έως το τέλος του έτους.

«Εάν δεν θα έχουμε αξιοπρεπή αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει τον επόμενο χρόνο με τη δική της πρόταση», ανακοίνωσε ο Gentiloni.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τις συνομιλίες τον Ιούνιο – προκαλώντας αμφιβολίες για οποιαδήποτε εφικτή πρόοδο φέτος.

Ο Τζεντιλόνι είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέαζαν τη διαδικασία.

«Βρισκόμαστε σε μια εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ και πιστεύω ότι αυτό ασκεί επίσης επιρροή», είπε, προσθέτοντας ότι, ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται «να επιμείνει στην ανάγκη μιας παγκόσμιας λύσης».

 

Πηγή:newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση