Τζ. Πάιατ: Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων

Τι είπε, απαντώντας στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς

Την άποψη πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων επανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς που έκανε λόγο για «μονομερή ενέργεια της Κύπρου στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ» από την κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum.

Μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2018» ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ είναι σαφείς: «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της».

Υπενθυμίζεται πως, πριν από λίγες μέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδόσει ανακοίνωση με την πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδος και ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος ενθαρρύνει τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα, ο οποίος επέδειξε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για να την προωθήσουμε. Ενδιαφερόμαστε πολύ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε να ολοκληρώνεται και να προοδεύσει η ΠΓΔΜ καθοδόν προς τη Συμμαχία, ώστε να ευημερεύσει η ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Πάιατ, κάνοντας λόγο για ιστορικές εποχές.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και θα ενισχύσει τον ρόλο της ως οικονομική πύλη των Βαλκανίων. Αποτελεί, ακόμη, ευκαιρία για να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.

Ο Τζέφρι Πάιατ εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς τη ως «πυλώνα σταθερότητας» και ανέφερε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί στην Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική από γεωπολιτική και οικονομική άποψη.

«Όταν πήγα στην Ουάσινγκτον, μετά τις Πρέσπες, διαπίστωσα πόσο σημαντική θεωρούν τη συμφωνία και πόσο ενίσχυσε την αντίληψη στις ΗΠΑ για την Ελλάδα ως περιφερειακού ηγέτη και ως χώρα που προσφέρει λύσεις, ως έναν σύμμαχο που πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτόν», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για αντίστοιχη συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια σημείωσε «είστε εκτός της επιτήρησης και υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στις προσπάθειες και το κουράγιο του ελληνικού λάου».

Μπαγίς: Η μονομερής εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο δεν είναι παραγωγική

«Είναι αλήθεια ότι μακρόχρονα και ουσιώδη προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν σε μία νύχτα, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων μέσα από τον διάλογο», ήταν η παραδοχή με την οποία ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, έκλεισε την τοποθέτησή του στην 1η ενότητα του «Thessaloniki Summit 2018», με θέμα το γεωπολιτικό μέλλον των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μπαγίς επισήμανε: «Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικά κράτη που διαδραματίζουν κεντρικούς ρόλους στην περιοχή, έχουμε κοινή ιστορία, μα πιο σημαντικό έχουμε κοινό μέλλον».

Για το Κυπριακό ο κ. Μπαγίς σημείωσε ότι η Τουρκία συμμετείχε στις συναντήσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντανά και «η θετική της προσέγγιση και πρόθεση που εξέφρασε, όπως και οι τουρκοκύπριοι είναι σε γνώση σχεδόν του συνόλου της διεθνούς κοινότητας. Μόνο μία συμφωνία βασισμένη στον διάλογο και τη διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των τουρκοκυπρίων του νησιού, σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ