ΚΟΣΜΟΣ
Τσαντ: Χιλιάδες αντιμέτωποι με τις χειρότερες βροχοπτώσεις εδώ και 30 χρόνια
Στην όγδοη περιφέρεια της Ντζαμένα οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ξύλινες βάρκες για να διασχίσουν τους δρόμους, οι οποίοι είναι πλημμυρισμένοι από τα τέλη Ιουλίου.
Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στην πρωτεύουσα του Τσαντ, τη Ντζαμένα, με τους κατοίκους να κυκλοφορούν πλέον με βάρκες, ενώ χιλιάδες από αυτούς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής και την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Στην όγδοη περιφέρεια της Ντζαμένα οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ξύλινες βάρκες για να διασχίσουν τους δρόμους, οι οποίοι είναι πλημμυρισμένοι από τα τέλη Ιουλίου.
Οι πλημμύρες είναι συχνές στο Τσαντ στη διάρκεια της εποχής των βροχών, που συνήθως διαρκεί από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αλλά φέτος οι βροχές ξεκίνησαν νωρίτερα και ήταν σφοδρότερες.
Σε όλη τη δυτική και κεντρική Αφρική, από τη Ντζαμένα ως το Ντακάρ της Σενεγάλης, οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλές χώρες τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει πλημμύρες που έχουν αφήσει τεράστιες περιοχές κάτω από το νερό.
Τα τελευταία χρόνια οι έντονες βροχοπτώσεις, ο κακός σχεδιασμός των πόλεων και η διάβρωση του εδάφους προκαλούν πιο συχνά καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή, οι χώρες της οποίας είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον δείκτη του Notre Dame Global Adaptation Initiative.
«Στη χώρα δεν έχει καταγραφεί τόση ποσότητα βροχής από το 1990», δήλωσε ο Ίντρις Αμπντάλα Χάσαν, ανώτερος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Τσαντ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «καταστροφική».
«Ολόκληρες πόλεις είναι κάτω από το νερό», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 442.000 άνθρωποι στο Τσαντ είχαν επηρεαστεί από τις πλημμύρες ως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Στη Ντζαμένα κάποιοι κάτοικοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα σχολείο, δημιουργώντας αυτοσχέδια καταλύματα από ξύλα και κομμάτια υφάσματος που δεν αρκούν για να τους προστατεύσουν από τα κουνούπια.
«Είμαστε στο έλεος των κουνουπιών. Δεν έχουμε τρόφιμα και κάποιοι από εμάς έχουν ελονοσία. Κανείς δεν μας βοηθά, οι αρχές μας παρακολουθούν από μακριά σα να είμαστε αποδημητικά πουλιά», κατήγγειλε η 41χρονη χήρα Καρολίν Μοσεντέ που έχει βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο μαζί με τα παιδιά της, αφού το σπίτι του κατέρρευσε από τις πλημμύρες.
Η κυβέρνηση έχει συστήσει μια επιτροπή διαχείρισης της κρίσης προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και υγειονομικά κιτ στους πληγέντες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ντζαμένα Αλί Χαρούν.
«Αλλά γνωρίζουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ