ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου στους FT: Πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι ελπίζει να διαπραγματευτεί μία χωριστή συμφωνία με το Λονδίνο για την απονομή ειδικού μεταναστευτικού καθεστώτος στους Τούρκους πολίτες από το 2021.

No profile pic

«Πολύ κοντά» στην υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για τη μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit εποχή βρίσκονται Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στους Financial Times ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, που είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ και τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στο Λονδίνο την Τετάρτη, είπε ότι η εμπορική συμφωνία θα καλύπτει βιομηχανικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου δεν υπάρχουν επί της αρχής διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες τελικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μετά από τη Γερμανία, με την εμπορική συμφωνία να θεωρείται κρίσιμη για τους Τούρκους κατασκευαστές στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των υφασμάτων και των λευκών ειδών.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το 2019 ανήλθε σε 18,8 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ στην Τουρκία αναπτύσσουν δραστηριότητα περισσότερες από 2.500 βρετανικές επιχειρήσεις, σημειώνουν οι FT.

Η κυβέρνηση Τζόνσον επιδιώκει να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με μία σειρά χωρών ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του 2020. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Τουρκία.

Η Τουρκία, πάντως, ως μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ θα μπορεί να εφαρμόσει τη νέα διμερή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο αφού το Λονδίνο θα έχει καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ εμφανίζουν δυστοκία. Όπως σημειώνουν, λοιπόν, οι Financial Times, αν δεν προκύψει συμφωνία, τότε από την αρχή του 2021 η Άγκυρα θα βρεθεί σε δίλημμα, καθώς ενεργοποίηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Λονδίνο θα συνιστά παραβίαση των κανόνων της ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου παραδέχθηκε ότι αυτή θα ήταν μία «περίεργη κατάσταση», προσθέτοντας όμως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «στρατηγικός εταίρος» της Τουρκίας.

Το βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου σχολίασε ότι οι συνομιλίες «προχωρούν καλά» και πως η αρμόδια υπουργός Λιζ Τρας θα έχει περαιτέρω συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό της την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι ελπίζει να διαπραγματευτεί μία χωριστή συμφωνία με το Λονδίνο για την απονομή ειδικού μεταναστευτικού καθεστώτος στους Τούρκους πολίτες από το 2021.

Στο σχετικό δημοσίευμα, τέλος, οι Financial Times αναφέρουν ότι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν όλο και πιο έντονα κριτική για το «αυταρχικό» στιλ εξουσίας του Προέδρου Ερντογάν, το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει παραμείνει εν πολλοίς σιωπηλό γύρω από τις ανησυχίες για τη διάβρωση της δημοκρατίας στην Τουρκία».

 

Πηγή: Skai.gr, Θανάσης Γκαβός 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση