ΚΟΣΜΟΣ
Τριγμοί στο κράτος δικαίου στην Ουγγαρία
Διορισμός-σκάνδαλο απο τη Βουλή του νέου προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου τον οποίο απορρίπτει το Εθνικό Συμβούλιο Δικαστών
SHARE:
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε το διορισμό του νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα επόμενα εννέα χρόνια. Η Βουλή ,όπου τα δύο τρίτα κατέχει το κόμμα Φιντές του Ορμπάν, ενέκρινε τον Ζολτ Άντρας Βάργκα με 135 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά για τα επόμενα εννέα χρόνια.Σε αυτόν αντιτάσσεται το Εθνικό συμβούλιο Δικαστών , αναβιώνοντας τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν. Οι δικαστές απέρριψαν το διορισμό του λόγω έλλειψης εμπειρίας και ανησυχιών για την πολιτική ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. Όπως αναφέρει ο Βίκτορ Βαντάζι,μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστών:« Δεν έχει καμία εμπειρία ως τακτικός δικαστής, αυτό είναι χωρίς προηγούμενο.Στην ιστορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουγγαρίας από την πτώση του Κομμουνισμού κάθε πρόεδρος είχε εμπειρία ως τακτικός δικαστής. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ουγγρική νομοθεσία έπρεπε να τροποποιηθεί δύο φορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να καταστεί αυτός ο υποψήφιος επιλέξιμος».
Το Εθνικό Συμβούλιο Δικαστών, το οποίο εποπτεύει το δικαστικό σύστημα,ανέφερε μια αντιληπτή έλλειψη ανεξαρτησίας αφού ο υποψήφιος είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής του γενικού εισαγγελέα του Ορμπάν, τον οποίο η ΕΕ έχει επικρίνει για την αποτυχία διερεύνησης της διαφθοράς μεταξύ της κυβερνώσας ελίτ.
Η Ουγγαρία υπόκειται επί του παρόντος σε επίσημο έλεγχο της ΕΕ για την υποψία διάβρωσης του κράτους δικαίου κατά τη δεκαετία του Όρμπαν στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της πολιτικής επιρροής στα δικαστήρια.
Ο ανταποκριτής του Euronews στη Βουδαπέστη Γκαμπόρ Τανάκς μεταδίδει:«Δεν υπάρχει ένσταση κατά των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουγγαρίας. Ο πρόεδρος έχει πολλούς τρόπους να επηρεάσει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα και επίσης τη νομική πρακτική όλων των δικαστηρίων της Ουγγαρίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να διέπεται μόνο από τους νόμους και όχι από οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα».