Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επισκέφθηκαν χθες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου και επίδοξος διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ, Αρμιν Λάσετ και ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του και υπουργός Οικονομίας Ολαφ Σολτς.
Οι δύο υποψήφιοι καγκελάριοι επιθεώρησαν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο Στόλμπεργκ, έξω από το Ααχεν, ενώ είχαν συζήτηση με τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες. Τις ελπίδες των τοπικών επιχειρήσεων για γενναία βοηθήματα έχει ενισχύσει η δήλωση του Σολτς, την περασμένη εβδομάδα, για δυνατότητα χρονικής επέκτασης της λειτουργίας του ταμείου έκτακτης βοήθειας προς τις επιχειρήσεις για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ υπογράμμισε την πολιτική βούληση για «ταχεία και αποφασιστική βοήθεια στους πολίτες και στις επιχειρήσεις».
Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Αλτμάιερ είπε ότι η έκτακτη οικονομική βοήθεια «είναι ικανή να αντιμετωπίσει μόνο τα πρώτα στάδια της καταστροφής. Πρέπει να αποκτήσουμε τώρα τους οικονομικούς πόρους για ανοικοδόμηση».
Τα δύο κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού και οι ηγεσίες τους βρίσκονται πλέον υπό την ασφυκτική πίεση των ψηφοφόρων για την εκπόνηση αξιόπιστης πρότασης όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι μεγάλες καταστροφές, που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων σε Γερμανία και Βέλγιο, πείθουν ακόμη και τους πλέον δύσπιστους για την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων.
Τη δυστοκία του CDU και του SPD, ως προς το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είναι σε ιδανική θέση να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους οι Πράσινοι, που παρουσίασαν χθες σχέδιο 10 σημείων, προκειμένου οι στόχοι της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα να τεθούν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που προκρίνουν οι Γερμανοί Πράσινοι είναι η θεσμοθέτηση υπουργείου Κλίματος. Το νέο θεσμικό όργανο θα έχει δυνατότητα άσκησης βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.
«Χρειαζόμαστε μια πολιτική η οποία θα καταστήσει εφικτό τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια των Πράσινων για την καγκελαρία.
Δείτε επίσης: