ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πάνω από 100 συλλήψεις εργολάβων για τα «χάρτινα» κτίρια

Ερευνες από ειδικές μονάδες

Τουρκία: Πάνω από 100 συλλήψεις εργολάβων για τα «χάρτινα» κτίρια

Με την οργή να διογκώνεται στην Τουρκία για την ολιγωρία της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και για τις κακές κατασκευές, όπως αναφέρουν οι επικριτές, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εργολάβους οικοδομών σε όλη τη χώρα, τους οποίους κατηγορεί για ορισμένες από τις καταρρεύσεις που συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεκρών σε πάνω από 21.000.

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το Σάββατο, καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε αξιωματούχους σε αυτές τις επαρχίες να δημιουργήσουν «μονάδες διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού». Τους ζήτησε επίσης να διορίσουν εισαγγελείς για να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των «κατασκευαστών και των υπευθύνων» για την κατάρρευση κτιρίων που δεν ανταποκρίνονταν στους υφιστάμενους πολεοδομικούς κανονισμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από την αντίστοιχη καταστροφή του 1999.

Σε όλη τη ζώνη του σεισμού, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τους διεφθαρμένους εργολάβους, όπως είπαν, που αποζητούσαν περισσότερα κέρδη, και για τις «αμνηστίες» που χορηγούσε η κυβέρνηση σε κατασκευαστές που έχτιζαν συγκροτήματα διαμερισμάτων που δεν ανταποκρίνονταν στους νέους κανονισμούς.

Στη γειτονιά Σαράικιντ της Αντάκια, οι κάτοικοι επεσήμαναν την κακή ποιότητα κατασκευής σε ένα νεόκτιστο πολυτελές κτίριο 14 ορόφων, με περίπου 90 διαμερίσματα, που είχε καταρρεύσει.

«Το σκυρόδεμα είναι σαν άμμος», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, στεκόμενος κοντά στο κτίριο καθώς παρακολουθούσε τους διασώστες να εργάζονται. «Χτίστηκε πολύ γρήγορα».

Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν το Σάββατο ήταν ο Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, ο κατασκευαστής ενός συγκροτήματος που κατέρρευσε στη σκληρά πληγείσα πόλη Γκαζιαντέπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβίαση του νόμου περί δημόσιας κατασκευής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εισαγγελία του Γκαζιαντέπ δήλωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από επιθεώρηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τα ερείπια του συγκροτήματος που είχε κατασκευάσει.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, ο κατασκευαστής ενός 12ώροφου κτιρίου στην επαρχία Χατάι με 250 διαμερίσματα, που καταστράφηκε ολοσχερώς, συνελήφθη την Παρασκευή σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μαυροβούνιο. Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο.

Δύο εργολάβοι ενός κτιρίου 14 ορόφων που κατέρρευσε στα Άδανα, οι οποίοι φέρεται να διέφυγαν από την Τουρκία αμέσως μετά τον σεισμό, συνελήφθησαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τους Τούρκους διοίκηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε την επαρχία Ντιγιαρμπακίρ το Σάββατο, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτός ο σεισμός ήταν «τρεις φορές μεγαλύτερος και πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, τη μεγαλύτερη καταστροφή στην πρόσφατη μνήμη της χώρας μας». Αν και αναγνώρισε ότι η επίσημη ανταπόκριση ήταν καθυστερημένη, είπε ότι η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για σεισμό τέτοιου του μεγέθους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σκληρή εκλογική μάχη τον Μάιο, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, λέγοντας: «Δυστυχώς ορισμένα πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτεθούν ανήθικα, με αυθάδεια». Ορκίστηκε αντίποινα σε όσους προέβησαν σε λεηλασίες και είπε ότι όλα τα τουρκικά πανεπιστήμια θα στραφούν σε διαδικτυακή εκπαίδευση, ώστε οι επιζώντες να μπορούν να μετακινηθούν προς το παρόν στις πανεπιστημιακές εστίες.

Ενώ η Τουρκία έχει θεσπίσει πολεοδομικούς κανονισμούς μετά τον σεισμό του 1999, οι κάτοικοι είπαν ότι συχνά δεν εφαρμόζονταν επειδή οι εργολάβοι βρίσκουν τρόπο να κερδίζουν περισσότερα χρήματα με το να τσιγκουνεύονται υλικά: αναμειγνύοντας το σκυρόδεμα και χρησιμοποιώντας φθηνότερες μεταλλικές ράβδους για να καλύψουν τους πυλώνες, μεταξύ άλλων.

Ο Μεσούτ Κοπαράλ, έμπορος αυτοκινήτων του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στον σεισμό, ήταν έξαλλος με την πολιτεία που δεν έκανε περισσότερα για να διασφαλίσει ότι τα κτίρια θα ήταν καλύτερα κατασκευασμένα.

«Το κράτος είναι υπεύθυνο», είπε. «Και λίγα να χρωστάς, το κράτος σε κυνηγάει και σε βρίσκει, αλλά τα κτίρια δεν τα ελέγχει».

«Δεν είμαι μηχανικός, δεν είμαι εργολάβος», πρόσθεσε. «Πού να ξέρω τι συμβαίνει;»

Ο γείτονάς του, ο Μεχμέτ Τσελίκ, 38 ετών, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι λεγόμενες «τακτοποιήσεις» για κτίρια που δεν κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τον πολεοδομικό κανονισμό, στις οποίες η κυβέρνηση προβαίνει από καιρού εις καιρόν για να νομιμοποιήσει τέτοια κτίρια. Είναι μια βολική πολιτική, διότι κανείς δεν θέλει να καταδικαστεί ένα κτίριο ή διαμέρισμα για το οποίο είχε πληρώσει, είπε. Ετσι όμως το κτίριο είναι ευάλωτο σε έναν σεισμό.

Στην πόλη Αντιγιαμάν, η κύρια οδός έμοιαζε με εργοτάξιο που απλώνεται παντού, τετράγωνο το τετράγωνο. Αλλά αντί να χτίζονται κτίρια, συνεργεία, γερανοί, μπουλντόζες και εκσκαφείς σκάβουν τα ερείπια εκείνων που έχουν καταρρεύσει.

Οι κάτοικοι είπαν ότι τα συνεργεία διάσωσης και η βοήθεια άργησαν αρχικά να φτάσουν μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους στην Τουρκία και σχεδόν 4.000 στη γειτονική Συρία. Ο κεντρικός δρόμος τώρα είναι γεμάτος συνεργεία.

 

Δείτε επίσης

Η ΕΜΑΚ βρήκε ζωντανή 24χρονη κοπέλα στην Αντιόχεια

Τουρκία: 48 συλλήψεις για τις λεηλασίες στις σεισμόπληκτες επαρχίες

Σεισμός στην Τουρκία: Το κτίριο έγειρε και αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε θεμέλια!

 

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση