ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα — Πλήγματα & εκκένωση αμάχων στο Αζοφστάλ

Θρίλερ με νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα — Πλήγματα & εκκένωση αμάχων στο Αζοφστάλ

Ο ρωσικός στρατός πολιορκεί το εργοστάσιο Αζοφστάλ, ενώ τουλάχιστον 48 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Παρασκευή από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας στη Μαριούπολη. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούν τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης αμάχων από το Αζοφστάλ, πλήττοντας ένα αυτοκίνητο. Τρεις εβδομάδες μετά τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva από ουκρανικό πύραυλο, ο ξακουστός ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας φέρεται ότι δέχθηκε νέο πλήγμα. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η φρεγάτα Μακάροφ έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης. Το Κρεμλίνο δηλώνει άγνοια για το περιστατικό και προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στη σημασία της ολοκληρωτικής άλωσης της Μαριούπολης.

Αξιωματούχοι του Κιέβου υποστηρίζουν ότι ουκρανικοί πύραυλοι Νέπτουν έπληξαν τη φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ», που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια της Οδησσού, κοντά στο Φιδονήσι. Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επικαλείται ρωσικές πηγές και δηλώνει ότι το «Μακάροφ»  έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ρωσικά σκάφη και ελικόπτερα έχουν σπεύσει να βοηθήσουν στη διάσωση των 180 μελών του πληρώματος.

«Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφορία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εάν επιβαιωθεί, θα είναι ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα για το ρωσικό στόλο, την ώρα που αμερικανικά μέσα θέλουν το Πεντάγωνο να παρέχει πληροφορίες στους Ουκρανούς για συγκεκριμένους στόχους, μεταξύ τους και για την θέση του Moskva. Το Πεντάγωνο τονίζει πως οι όποιες πληροφορίες δίνονται αφορούν μόνο στην ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

«Δεν παρείχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες για στοχοποίηση του Moskva. Δεν είχαμε καμία εμπλοκή στην απόφασή τους να κάνουν τη συγκεκριμένη επίθεση και φυσικά ούτε και στη συγκεκριμένη επιχείρηση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Για τις πληροφορίες σχετικά με το νέο πλήμα στον ρωσικό στόλο, ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης ανέφερε ότι «εφόσον ισχύει τελικά αυτή η επίθεση, τότε αντιλαμβανόμαστε πως η Ουκρανία έχει καταφέρει κάτι πολύ βασικό. Να σπάσει με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τουλάχιστον ένα μέρος του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιχειρηθεί από τους Ρώσους. Σίγουρα οι πύραυλοι που φέρουν τα Ρωσικά πλοία μπορούν να χτυπήσουν στόχους από μεγαλύτερη απόσταση αλλά όταν οι κυβερνήτες τους οδηγούν τα πλοία εκεί που είναι το Φιδονήσι, αυτό σημαίνει πως έχουν μπει στο βεληνεκές των ουκρανικών όπλων».

Η επίθεση αυτή έρχεται μάλιστα σε συνδυασμό με ανακαταλήψεις εδαφών στην ανατολική Ουκρανία και την οπισθοχώρηση ρωσικών δυνάμεων οι οποίες καταστρέφουν και γέφυρες, όπως φεύγουν.

Και αυτό το πλήγμα εφόσον έρθει η παραδοχή του, είπε ο Γ. Σιδέρης, έρχεται μόλις τρεις ημέρες πριν την 9η Μαΐου.

Στο Κίεβο, ο δήμαρχος της πόλης έχει καλέσει τους πολίτες να μην συνωστίζονται σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας, διότι δεν αποκλείει πυραυλικές επιθέσεις από την Ρωσία και μάλιστα επικαλέστηκε σχετικές πληροφορίες.

Από το πρωί της Παρασκευής έχει ηχήσει ο συναγερμός αεράμυνας τέσσερις φορές έως τώρα στο Κίεβο, ωστόσο οι πολίτες έχουν συνηθίσει αυτό τον ανατριχιαστικό ήχο και συνεχίζουν να κάνουν τις δουλειές τους προσπαθώντας να επιστρέψουν σε μια υποτυπώδη κανονικότητα.

Πάντως, εν αναμονή της 9ης Μαΐου, σε περιοχές της Ουκρανίας οι τοπικές αρχές εξετάζουν την εφαρμογή πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ήδη αυτό ανακοινώθηκε στην Ζαπορίζια και γίνονται συσκέψεις, ενώ υπάρχουν προτάσεις για την επέκταση του μέτρου και σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί 750 στελέχη ειδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας που με διάφορους τρόπους και μέσα έκαναν σαμποτάζ ή έδιναν στοιχεία για να πληγούν στόχοι.

Ρωσικά πλήγματα χωρίς τέλος στη Μαριούπολη  – Απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ

Τρίτο λεωφορείο με 23 αμάχους αναχώρησε την Παρασκευή από τις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Νωρίτερα, 25 άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιάαπομακρύνθηκαν με δύο λεωφορεία από την χαλυβουργία και μεταφέρθηκαν στο χωριό Μπεζιμέν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας μέσω μεταφραστή στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στη Μαριούπολη.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι η Ρωσία παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθοδόν για να απομακρύνει αμάχους, σκοτώνοντας έναν Ουκρανό μαχητή και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Μέσα από τα καταφύγια του Αζοφστάλ ένας γιατρός απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι Πρόεδροι Τουρκίας και Γαλλίας συμφώνησαν ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για την απομάκρυνση πολιτών από τη Μαριούπολη.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι μία νέα επιχείρηση πραγματοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

Donetsk People’s Republic Interior Ministry Press Service via AP

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και η επίθεση στο Αζοφστάλ δεν έχει σταματήσει. Όμως, πρέπει να απομακρύνουμε αμάχους, γυναίκες, παιδιά. Πολλά παιδιά παραμένουν εκεί. Φανταστείτε την κόλαση!» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση στους αμάχους, καλώντας τους μαχητές του σστο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια τους την 9η Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Πυρετώδεις είναι οι τελευταίες προετοιμασίες και στην Κόκκινη Πλατεία, όπου η Μόσχα θα κάνει ακόμη μία επίδειξη ισχύος με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, προκειμένου να εδραιώσουν τις θέσεις τους.

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Αντρέι Τουρτσάκ, γενικός γραμματέας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. Σύμφωνα με την ίδια, επέστρεψαν στην Ουκρανία 41 αιχμάλωτοι πολέμου, μεταξύ των οποίων 28 στρατιωτικοί.

Η Βερεσούκ έγραψε σε μήνυμά της στο Telegram ότι ήταν «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός ότι ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας: Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας

Συνεχίζονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει η τελική απόφαση για έγκριση του έκτου ευρωπαϊκού πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Κομισιόν προχώρησε σε παραχωρήσεις, δίνοντας μεγαλύτερη πίστωση χρόνου σε χώρες που έχουν και τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Ενδεικτική των δύσκολων ζυμώσεων είναι η δήλωση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν πως το καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί ατομική βόμβα στα θεμέλια της ουγγρικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση προκειμένου να εγκριθεί το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, προτείνοντας παρατάσεις σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να έχουν ως στόχο να κλείσει το έκτο πακέτο κυρώσεων μέχρι την Κυριακή, παρότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και με τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα αναφέρουν οι πληροφορίες. Υπάρχουν ζητήματα πρακτικά και ειδικά για τις ηπειρωτικές χώρες για τις οποίες δεν υπάρχουν εναλλακτικές υποδομές. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι και οι ευρωπαϊκές εταιρείες να βγουν περισσότερο χαμένες και ζημιωμένες από τη Ρωσία. Αυτό ισχύει φυσικά και για τις χώρες που βασίζονται στη ναυσιπλοία, τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εφόσον λοιπόν υπάρχει βούληση, εκτιμάται ότι δε θα χρειαστεί να γίνει έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κάτι φυσικά που είναι το επόμενο βήμα σε περίπτωση αδιεξόδου.

AP Photo/Virginia Mayo

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, προτείνεται σε Ουγγαρία και Σλοβακία να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Αν πάντως δεν υπάρξει συναίνεση, τότε ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.

Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ: Αφιερώνουμε τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης στο λαό της Ουκρανίας

«Αφιερώνουμε τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης στο λαό της Ουκρανίας». Αυτό ήταν το μήνυμα των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι φορώντας κονκάρδες στα ουκρανικά χρώματα συμμετείχαν σε βίντεο για την 9η Μαΐου, το οποίο ανήρτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανάμεσά τους, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ, Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Παρασκευή τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάλεσε επίσης, στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβη στην πρόσκληση αυτή μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν έγινε δεκτός να επισκεφθεί το Κίεβο τον Απρίλιο.

Διεθνής Αμνηστία: Πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου

Η Διεθνής Αμνηστία, σε νέα έκθεσή της, τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν κοντά στο Κίεβο.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα. Επισημαίνει ότι υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, όταν είχε καταλάβει περιοχή έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.

H Ρωσία λέει ότι δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων

Το ζήτημα της πυρηνικής απειλής παραμένει στο προσκήνιο. Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε  ότι η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου επειδή επισείει την απειλή της πυρηνικής επίθεσης.

«Έχουμε επανειλημμένα αντικρούσει ισχυρισμούς για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σκόπιμο ψέμα. Η Ρωσία εμμένει σταθερά στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει να ξεκινήσει» υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Οι απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ’ όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου»δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών  Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

Δείτε επίσης:

Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου!
 

 

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση