ΚΟΣΜΟΣ
Ταξιδεύει στο Κίεβο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ
Μετά την επικοινωνία Σταϊνμάιερ και Ζελένσκι.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα ταξιδέψει προσεχώς στο Κίεβο, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα της συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και ο ουκρανός πρόεδρος μίλησαν μεταξύ τους πολύ προσεκτικά, αυτό είναι καλό (…) Ξεκαθαρίστηκαν εντάσεις από το παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και πρόσθεσε ότι πριν και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων είχε μιλήσει διεξοδικά με τον κ. Σταϊνμάιερ.
«Ένα αποτέλεσμα της συνομιλίας ήταν ότι η υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται σύντομα στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος, αλλά άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν και πότε σκοπεύει ο ίδιος να επισκεφθεί το Κίεβο. Ο κ. Σταϊνμάιερ θέλει να αποδεχθεί την πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναζητείται κατάλληλη ημερομηνία, ενώ στο Κίεβο σχεδιάζει να μεταβεί και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μπέρμπελ Μπας.
Τον είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο
Τον προηγούμενο μήνα η ουκρανική πλευρά χαρακτήρισε τον γερμανό πρόεδρο ανεπιθύμητο, λόγω της παλαιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας και τον απέκλεισε από προγραμματισμένη από κοινού επίσκεψη των προέδρων της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, προκαλώντας ένταση στις διμερείς σχέσεις.
Η εκτίμηση του Όλαφ Σολτς για τον πόλεμο
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «σκόπευε να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα» και αποτελεί, επομένως, μεγάλο επίτευγμα του ουκρανικού στρατού η απόκρουση της ρωσικής εισβολής.
Δεδομένης ωστόσο της απίστευτης χρήσης στρατιωτικού υλικού από τη ρωσική πλευρά, υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, τόνισε ο Όλαφ Σολτς και έκανε λόγο για σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η Γερμανία, ανέφερε, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται για τις εισαγωγές ενέργειας στα βόρεια παράλιά της, προκειμένου να εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Βερολίνο είναι πάντως πρόθυμο να συνεργαστεί στενά και με τις χώρες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, πρόσθεσε. Μία από αυτές τις χώρες θα είναι η Τσεχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Φιάλα, η οποία, όπως είπε, έχει λάβει τη σχετική διαβεβαίωση από τον γερμανό καγκελάριο.
Η Τσεχία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 95%, επισήμανε και υπενθύμισε ότι η Πράγα στήριξε από την αρχή τις πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια κατά τη μεταβατική περίοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η Τσεχία θα μπορούσε να συμμετάσχει στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που θα κατασκευαστεί στο Βιλχελμσχάφεν. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι Γερμανία και Τσεχία θα συνεργαστούν στην ανταλλαγή βαρέων όπλων για την Ουκρανία. Η Τσεχία θα παραδώσει στην Ουκρανία δικά της όπλα από τη σοβιετική περίοδο και η Γερμανία θα τα αντικαταστήσει με σύγχρονα δυτικά συστήματα.
«Αυτή η ανταλλαγή είναι ιδιαίτερα επωφελής, τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Τσεχία», είπε ο τσέχος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, πρόκειται για τανκς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ