ΚΟΣΜΟΣ
Τα Μπαρμπέιντος γιορτάζουν την απομάκρυνση της βασίλισσας Ελισάβετ από αρχηγό κράτους
Μετά από 400 χρόνια, μία νέα δημοκρατία γεννιέται
SHARE:
Τα Μπαρμπέιντος, πρώην βρετανική αποικία, από την επόμενη εβδομάδα δεν θα έχουν τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό κράτους, «σπάζοντας» τους τελευταίους αυτοκρατορικούς δεσμούς τους με τη Βρετανία.
Σχεδόν 400 χρόνια από τότε που έφτασε το πρώτο αγγλικό πλοίο στο νησί της Καραϊβικής, τα Μπαρμπέιντος επιβάλλουν την απομάκρυνση της Ελισάβετ Β', αποτάσσοντας τους δαίμονες της αποικιακής ιστορίας τους.
«Αυτό είναι το τέλος της ιστορίας της αποικιακής εκμετάλλευσης του μυαλού και του σώματος», είπε ο καθηγητής Sir Hilary Beckles, ιστορικός από τα Μπαρμπέιντος. Συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τα Μπαρμπέιντος, την Καραϊβική και όλες τις μετα-αποικιακές κοινωνίες.
«Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν αγωνιστεί, όχι μόνο για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, αλλά και για να απομακρυνθούν από την τυραννία της αυτοκρατορικής και αποικιακής εξουσίας», δήλωσε ο Beckles, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών.
Η γέννηση της δημοκρατίας, 55 χρόνια από τη μέρα που τα Μπαρμπέιντος κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, αποτάσσει σχεδόν όλους τους αποικιακούς δεσμούς που κράτησαν το μικροσκοπικό νησί στις Μικρές Αντίλλες προσκολλημένο στην Αγγλία από τότε που ένα αγγλικό πλοίο το διεκδίκησε για τον βασιλιά James Α' το 1625.
Μπορεί επίσης να είναι προάγγελος μιας ευρύτερης προσπάθειας από άλλες πρώην αποικίες να διακόψουν τους δεσμούς με τη βρετανική μοναρχία καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το τέλος της σχεδόν 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ και τη μελλοντική ένταξη του Καρόλου, ο οποίος θα παραστεί στους δημοκρατικούς εορτασμούς στο Μπρίτζταουν.
Η κίνηση των Μπαρμπέιντος σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα έθνος απομακρύνει τη βασίλισσα από αρχηγό κράτους εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Τότε, ο Μαυρίκιος, αυτοανακηρύχτηκε δημοκρατία αλλά παρέμεινε στην Κοινοπολιτεία, μια ένωση κυρίως πρώην βρετανικών αποικιών.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λένε ότι πρόκειται για καθαρά θέμα των κατοίκων των Μπαρμπέιντος.
Τα Μπαρμπέιντος ήταν ακατοίκητα όταν έφτασαν για πρώτη φορά οι Άγγλοι.
Αρχικά χρησιμοποιούσαν λευκούς Βρετανούς υπηρέτες για να μοχθούν στις φυτείες καπνού, βαμβακιού, λουλακιού και ζάχαρης, αλλά τα Μπαρμπέιντος σε λίγες μόνο δεκαετίες θα γινόταν η πρώτη πραγματικά κερδοφόρα κοινωνία σκλάβων της Αγγλίας.
Δέχτηκαν 600.000 Αφρικανούς σκλάβους μεταξύ 1627 και 1833, οι οποίοι δούλευαν στις φυτείες ζάχαρης, κερδίζοντας περιουσίες για τους Άγγλους ιδιοκτήτες.
«Τα Μπαρμπέιντος υπό τους αγγλικούς αποικιακούς κανόνες έγιναν το εργαστήριο για τις κοινωνίες φυτειών στην Καραϊβική», είπε ο Ρίτσαρντ Ντρέιτον, καθηγητής αυτοκρατορικής και παγκόσμιας ιστορίας στο Kings College του Λονδίνου που έζησε εκεί ως παιδί.
«Γίνεται το εργαστήριο για την κοινωνία των σκλάβων, η οποία στη συνέχεια εξάγεται στην Τζαμάικα και αλλού».
Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί εγκλωβίστηκαν στο δουλεμπόριο του Ατλαντικού από τα ευρωπαϊκά έθνη μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Όσοι επέζησαν από το συχνά βάναυσο ταξίδι, κατέληξαν να μοχθούν σε φυτείες.
Ενώ η πλήρης ελευθερία δόθηκε τελικά το 1838, οι ιδιοκτήτες φυτειών διατήρησαν σημαντική οικονομική και πολιτική εξουσία στον 20ο αιώνα. Το νησί απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία το 1966.
Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο 73χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, θα ταξιδέψει στα Μπαρμπέιντος για τις τελετές που σηματοδοτούν την απομάκρυνση της 95χρονης μητέρας του από τη θέση της αρχηγού κράτους.
Τα Μπαρμπέιντος ωστόσο, θα παραμείνουν μια δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας, μια ομάδα 54 χωρών σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό.
Αν και το όνομά του θα παραμείνει απλώς Μπαρμπέιντος, η απομάκρυνση της βασίλισσας μπορεί κάλλιστα να σπείρει τους σπόρους της δημοκρατίας σε όλη την Καραϊβική, σύμφωνα με τον Ντρέιτον.
«Αυτό θα έχει συνέπειες ιδιαίτερα στην αγγλόφωνη Καραϊβική», σημείωσε.
Η βασίλισσα έχει επισκεφτεί πολλές φορές τα Μπαρμπέιντος και, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, είχε «μια μοναδική σχέση με αυτό, το πιο ανατολικό από τα νησιά της Καραϊβικής».
Η δημοκρατία των Μπαρμπέιντος θα ανακηρυχθεί σε μια τελετή που ξεκινά αργά το βράδυ της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου στην Πλατεία Εθνικών Ηρώων στο Μπρίτζταουν.
«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πλήρως το αποικιακό μας παρελθόν πίσω», είπε η πρωθυπουργός Mia Mottley σε μια ομιλία του 2020 που έγινε για την παρουσίαση της κυβερνήτη Sandra Mason, η οποία θα αντικαταστήσει την βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγός του κράτους των Μπαρμπέιντος αφού εκλεγεί πρόεδρος.
«Αυτή είναι η απόλυτη δήλωση εμπιστοσύνης για το ποιοι είμαστε και τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε».
Με πληροφορίες του Reuters