ΚΟΣΜΟΣ
Τα Ηνωμένα Έθνη αποτίνουν παγκόσμιο φόρο τιμής για τους εργαζομένους τους που σκοτώθηκαν στη Γάζα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτου σιγή στις 09:30 τοπική ώρα σε κάθε χώρα όπου ο οργανισμός διαθέτει αντιπροσωπεία.
Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και μεσίστιες σημαίες, ο ΟΗΕ απέτισε σήμερα παγκόσμιο φόρο τιμής στους δεκάδες συνεργατών του που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στη Γάζα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτου σιγή στις 09:30 τοπική ώρα σε κάθε χώρα όπου ο οργανισμός διαθέτει αντιπροσωπεία.
Η μπλε και λευκή σημαία των Ηνωμένων Εθνών κυμάτισε επίσης μεσίστια σε Μπανγκόκ, Τόκιο και Πεκίνο.
Στη Γενεύη, το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από εκείνο στη Νέα Υόρκη, οι σημαίες του ΟΗΕ κυμάτιζαν επίσης μεσίστιες το πρωί. Εξάλλου, ο οργανισμός δεν ύψωσε καμία από τις σημαίες των 193 χωρών μελών του, στο πλάι της κύριας δενδροστοιχίας που βρίσκεται μπροστά από το επιβλητικό κτήριο.
Το προσωπικό του οργανισμού κλήθηκε επίσης να τηρήσει ενός λεπτού σιγή «ιδιωτικά», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Γενεύη, τον Ρονάλντο Γκόμεζ.
Αυτή η απότιση φόρου τιμής, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται την επομένη της ανακοίνωσης του ΟΗΕ περί «μεγάλου αριθμού νεκρών και τραυματιών» στον «βομβαρδισμό» της έδρας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD στα γαλλικά, UNDP στα αγγλικά) στη Γάζα.
Εξάλλου εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν πλάνα που εικονίζουν κρατήρα στην αυλή σχολείου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Την Παρασκευή, το UNRWA ανακοίνωνε πως από το ξέσπασμα του πολέμου έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 εργαζόμενοί του στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάκοπα εδώ και πέντε εβδομάδες τη Γάζα σε απάντηση για την πρωτοφανούς βιαιότητας επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του. Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και περίπου 240 κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 11.100 θύματα, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 4.600 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.