ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φτιάχνουν πόσιμο νερό από τον αέρα

Μετά την τεχνητή βροχή

No profile pic

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν ακάθεκτα την προσπάθεια μετατροπής τους σε ένα κράτος που λειτουργεί με ρυθμούς και όρους συνεχούς τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Πρόσφατα τα ΗΑΕ έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που κατάφερε να φτάσει μόνη της στον Άρη. Στο πλαίσιο αυτής της τεχνολογικής επανάστασης που συντελείται στα ΗΑΕ έγινε γνωστό ότι η χώρα θα προσπαθήσει να παράγει πόσιμο νερό από τον… αέρα της.

Αν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία όπως είναι ευνόητο τα ΗΑΕ θα έχουν αποκτήσει μια νέα απρόσμενη πηγή συνεχούς παροχής του πολύτιμου ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή πόσιμου νερού. Ένας μηχανισμός θα παράγουν νερό από την υγρασία του αέρα. Ο μηχανισμός αυτός θα βασίζεται σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στους δεκάδες χιλιάδες ηλιακούς συλλέκτες που θα υπάρχουν στην νέα πόλη που κατασκευάζεται στα ΗΑΕ.

Οι εμπνευστές του εγχειρήματος πιστεύουν ότι η λειτουργία 20 τέτοιων μηχανισμών μπορούν να παράγουν 6,700 λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως. Ιδανική συνθήκη για την λειτουργία των μηχανισμών παραγωγής του νερού είναι η θερμοκρασία να βρίσκεται πέριξ των 26 βαθμών Κελσίου και η υγρασία στην ατμόσφαιρα 60%.

Οι μηχανισμοί παραγωγής νερού από τον αέρα θα λειτουργήσουν αρχικά στην Masdar, μια φουτουριστική πόλη που κατασκευάζεται κοντά στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι. Η πόλη θα λειτουργεί με ενέργεια που θα παράγουν περίπου 90 χιλιάδες ανεξάρτητοι ηλιακοί συλλέκτες καθώς τα χιλιάδες ηλιακά πάνελ που θα τοποθετηθούν στις οροφές των κτιρίων. Στο όλο πρότζεκτ εμπλέκονται οι τοπικές Αρχές των ΗΑΕ, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογία Khalifa και η αμερικανική εταιρεία Aquovum.

«Υπάρχουν περίοδοι έντονης ομίχλης στο Αμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι η οποία σε συνδυασμό με τις τοπικές καιρικές συνθήκες δημιουργούν ατμοσφαιρική υγρασία 60-90%. Το ακάθαρτο νερό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και θεωρητικά είναι ένα πρόβλημα που λύνεται απλά συλλαμβάνοντας την ατμοσφαιρική υγρασία. Αυτή η νέα τεχνολογία είναι απλή, βιώσιμη και εξελίξιμη» αναφέρει ο Ρόμπερτ Γουντ, επικεφαλής τεχνολογίας της Aquovum.

Πηγή:Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση