ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέστρεψαν μετά το ναυάγιο της Παρασκευής οι ηγέτες της ΕΕ, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027)

No profile pic

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέστρεψαν μετά το ναυάγιο της Παρασκευής οι ηγέτες της ΕΕ, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027).

Στη σημερινή δεύτερη μέρα συνομιλιών, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 12:00 (ώρα Ελλάδας), ωστόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε κάποιες νέες προτάσεις στους ηγέτες, καθυστερώντας τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί»

 

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

 

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

 

 

 

Πρόγευμα για… έξι

 

Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε τη μέρα, συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση