ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα: Υπόσχεση Μπάϊντεν για μείωση κατά 50% αερίων θερμοκηπίου

Μήνυμα για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης στέλνει ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,

No profile pic

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε σήμερα, κατά τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα, τον νέο, σχεδόν διπλάσιο, στόχο των ΗΠΑ για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αμερικής στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να πιέσει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει «δράση». Μήνυμα για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης στέλνει ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη διάσκεψη για το κλίμα κάλεσε τις πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους σχετικά με την κλιματική χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, στην έναρξη αυτής της διαδικτυακής, διήμερης συνόδου με τη συμμετοχή περίπου 40 παγκόσμιων ηγετών, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 50% με 52% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005.

Ο στόχος αυτός διπλασιάζει σχεδόν την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση κατά 26-28% με ορίζοντα το 2025.

Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας» ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας», «πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης

Την προτροπή «να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας και τη συμφιλίωση με τη φύση», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης.

«Καθώς γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης, ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ένα σημείο αιχμής. Η ανθρωπότητα συνεχίζει να κακομεταχειρίζεται τον φυσικό κόσμο. Λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους της Γης, εξαντλούμε την άγρια ζωή και συμπεριφερόμαστε στον αέρα, στη στεριά και στις θάλασσες σαν να είναι σκουπιδότοποι. Αυτή είναι μία αυτοκτονική συμπεριφορά» τονίζει εισαγωγικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε αντιδιαστολή, απευθύνει έκκληση «να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε». Όπως εξηγεί, «αυτό σημαίνει τολμηρή δράση για το κλίμα, προκειμένου να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έρχονται. Σημαίνει επίσης τη μείωση της μόλυνσης με τη δημιουργία κυκλικών οικονομιών που μειώνουν τα απορρίμματα».

Τα βήματα αυτά, επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, «θα προστατεύσουν το μοναδικό μας σπίτι και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 αποτελεί την ευκαιρία να θέσουμε τον κόσμο σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και βιώσιμο δρόμο.

Στη διάσκεψη για το κλίμα, Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους σχετικά με την κλιματική χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες στη σύνοδο της G7 τον Ιούνιο, προειδοποιώντας κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως ο κόσμος είναι “στο χείλος της αβύσσου”.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως “τα επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα μέσα σε τρία εκατομμύρια χρόνια”.

Σημείωσε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση έφθασε ήδη τον 1,2 βαθμό Κελσίου και “συνεχίζει προς το όριο της καταστροφής”.

Η κλιματική υπερθέρμανση –την οποία οι κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν στον 1,5 βαθμό– προκαλεί ήδη “αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καταστροφικούς τροπικούς κυκλώνες και εκτενείς πυρκαγιές”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

“Χρειαζόμαστε έναν πράσινο πλανήτη — αλλά ο κόσμος είναι σε κόκκινο συναγερμό”, είπε. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο βήμα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ηγέτες όλων των χωρών πρέπει να αναλάβουν δράση”.

Φτωχές χώρες όπως και επιστήμονες για το κλίμα, επιχειρήσεις και πράσινες οργανώσεις, θέλουν η σύνοδος κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προκαλέσει έναν ενάρετο κύκλο ισχυρότερης δράσης το 2021, που θεωρείται ως μια αποφασιστική χρονιά προκειμένου να εξακολουθήσουν να είναι εφικτοί οι στόχοι για το κλίμα.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση