ΚΟΣΜΟΣ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι εξαντλείται η υπομονή της διεθνούς κοινότητας
Τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι πέντε χώρες που θα εκπροσωπηθούν την επόμενη χρονιά στο Σ.Α. αξίωσαν από τους Ταλιμπάν «να ανακαλέσουν αμέσως αυτήν την απόφαση».
Εξαντλείται η υπομονή της διεθνούς κοινότητας για τη στάση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο υποδιευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Μάρκους Πότσελ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες, αλλά ήταν πολύ λίγες και καθυστερημένες, και δεν υπερισχύουν των αρνητικών», σημείωσε.
«Ασαφή» χαρακτηρίζει εξάλλου τη στάση των Ταλιμπάν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην τριμηνιαία έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Ειδικότερα, αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, «υπογραμμίζει τους συνεχιζόμενους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και των Ταλιμπάν, που έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Επιπλέον, καταγγέλλει τους «σοβαρούς περιορισμούς» που εξακολουθούν να επιβάλλουν σε βάρος των γυναικών, τις οποίες έχουν αποκλείσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι πέντε χώρες που θα εκπροσωπηθούν την επόμενη χρονιά στο Σ.Α. αξίωσαν από τους Ταλιμπάν «να ανακαλέσουν αμέσως αυτήν την απόφαση». «Η διεθνής κοινότητα δεν έχει ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η πρέσβειρα της Νορβηγίας στα Ηνωμένα Έθνη Μόνα Γιουλ εξέφρασε την πικρία της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μια κοινή δήλωση που να εκπροσωπεί σύσσωμο το Συμβούλιο, υποδηλώνοντας την αντίθεση τουλάχιστον ενός από τα μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα βέτο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η Κίνα και η Ρωσία αντιτάχθηκαν σε μια κοινή δήλωση που δεν θα περιελάμβανε αίτημα για την αποδέσμευση των αφγανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό που «πάγωσαν» στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Ο πρεσβευτής της Κίνας Τζενγκ Σουάνγκ υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, τονίζοντας επίσης πως «τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στο εξωτερικό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γρήγορα για τη βελτίωση της ζωής των Αφγανών και την ανοικοδόμηση της οικονομίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ