ΚΟΣΜΟΣ
Στο επίπεδο 5 η επισιτιστική ανασφάλεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
Το 70% του πληθυσμού έχει "ακραία έλλειψη τροφής"
Η Αμερικανικη Υπηρεσία για την Διεθνή Ανάπτυξη υποστηριξε ότι ο λιμός "είναι ήδη πιθανά παρών" στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.
Τα δεδομένα της οργάνωσης κάνουν λόγο για επιστιστική ανασφάλεια επιπέδου 5, κατά την αξιολόγηση του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 70% του πληθυσμού στη βόρεια Γάζα, ή 210.000 άνθρωποι, έχουν «ακραία έλλειψη τροφής».
Το Ισραήλ, με την διεθνή πίεση να γιγαντώνεται, συνεχίζει να επεκτείνει την πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια και την Πέμπτη δήλωσε ότι ένα ολοκαίνουργιο χερσαίο πέρασμα προς τη βόρεια Γάζα θα ανοίξει "σύντομα".
Ωστόσο, οι στρατιωτικές προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν υποστηρίζονται από υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για το πιθανό τέλος της απαλλαγής τους από τη στρατιωτική θητεία.
Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι «δεν υπάρχει νομική βάση για να εξαιρούνται οι υπερορθόδοξοι από τη κατάταξη στις Ενοπλες Δυναμεις». Είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα, απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που διέταξε τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων για πολλούς υπερορθόδοξους άνδρες που δεν υπηρετούν στο στρατό.
Σε εξέλιξη επιχειρήσεις του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως διεξάγουν νέες επιχειρήσεις, ειδικά στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρήσεις «ακριβείας» και «βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν» για να «εξαλειφθούν τρομοκράτες» και να χτυπηθούν «τρομοκρατικές υποδομές στην κεντρική Γάζα».
Μαχητικά βομβάρδισαν στόχους και επιχείρησαν δυνάμεις στο πεδίο, πρόσθεσε ο στρατός.
Δυνάμεις εντόπισαν «ένοπλο τρομοκράτη που βγήκε από υπόγεια σήραγγα κοντά τους» και εισήλθε σε «στρατιωτική υποδομή», προτού τον στοχοποιήσει αεροσκάφος καθώς πλησίαζε τους ισραηλινούς στρατιώτες.
Βρέθηκαν «ράμπες εκτόξευσης ρουκετών», ενώ το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επίσης ενεπλάκη ανοίγοντας πυρ εναντίον διαφόρων στόχων, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στην περιοχή έκαναν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς σε πολυκατοικία στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.
Στον νότο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ανέφεραν πηγές στις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σκοτώθηκε επίσης «χρηματοδότης» της Χαμάς σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Τον κατονόμασε ως «Νάσερ Ιακώβ Τζάμπερ Νάσερ» και τον χαρακτήρισε «υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση μεγάλου μέρους των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Χαμάς στη Ράφα», υποστηρίζοντας πως τον Δεκέμβριο μετέφερε «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε μονάδες από τη Χαν Γιούνις και άλλους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ωστόσο πως η αναδίπλωση έγινε στο πλαίσιο των σχεδιασμών για να εξαπολυθεί χερσαία επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, που κατά τον ίδιο είναι το «τελευταίο» μεγάλο οχυρό της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διατρανώνει πως η επιχείρηση αυτή θα γίνει, παρότι στην πόλη έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. βίαια εκτοπισμένοι Γαζαίοι και παρά τις πιέσεις διαφόρων ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου του Ισραήλ, να ακυρωθεί ώστε να μην υπάρξουν ακόμα πιο βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων.
Εκκλήσεις να σταματήσουν «αμέσως» όλες «οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ»
Πάνω από 250 οργανώσεις με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πλέον προσυπογράψει ανοικτή επιστολή που καλεί να σταματήσουν «αμέσως» όλες οι παραδόσεις όπλων «στο Ισραήλ και σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», γνωστοποίησαν την Πέμπτη.
«Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε όλα τα κράτη να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν οι οργανώσεις.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και να υιοθετήσει μέτρα για να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», κρίνει το κείμενο.
Η ανοικτή επιστολή, που αρχικά δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο και προσυπογραφόταν από 16 οργανώσεις, έχει πλέον όχι λιγότερες από 250 υπογραφές, ανάμεσά τους αυτές της Διεθνούς Αμνηστίας, της Save the Children, της Oxfam, της Médecins du Monde, της Caritas International, καθώς και πολλών θρησκευτικών και φεμινιστικών ΜΚΟ.
«Ο βομβαρδισμός και η πολιορκία του Ισραήλ στερούν από τον άμαχο πληθυσμό τα απαραίτητα για την επιβίωσή του και κάνουν τη Λωρίδα της Γάζας μη κατοικήσιμη», αναφέρουν οι οργανώσεις, που κανουν λόγο για «ανθρωπιστική κρίση βαρύτητας και κλίμακας άνευ προηγουμένου».
«Οι απαγωγές ομήρων και οι επιθέσεις χωρίς διάκριση» από πλευράς παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων «αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», συνεχίζει το κείμενο, παραπέμποντας στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του πληθυσμού του Ισραήλ και το ότι κρατούνται κάπου 130 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας — αν και τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΗΠΑ κατέγραψε την υπόσχεση του Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα συνοριακά σημεία ελέγχου για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, καλώντας ταυτόχρονα τις ισραηλινές αρχές να κάνουν «περισσότερα» καθώς επαπειλείται άμεσα «λιμός» του πληθυσμού.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να εξολοθρεύσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον 33.545 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Παρά τις προσπάθειες μεσολαβητών, δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στην προσπάθεια να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.