Ακόμα και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα, τα χαρακτηριστικά παριζιάνικα καφέ είναι γεμάτα από κόσμο. Οι πελάτες έρχονται εδώ για να πιουν, να καπνίσουν, να συνανασταφούν με τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να ξεπαγιάσουν.
«Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βρίσκεσαι έξω, Να συναντάς κόσμο να πηγαίνει πέρα δόθε, να απολαμβλανεις τον φρέσκο αέρα, την παριζιάνικη ομορφιά. Και μπορούμε να καπνίσουμε!!!», σχολιάζει μια πελάτισσα.
Ωστόσο το τελευταιο διάστημα ακούγονται φωνές που ζητούν να σταματήσουν τη λειτουργίας τους οι σόμπες που κρατάνε ζεστό το περιβάλλον, αν και σε εξωτερικό χώρο. Επικεφαλής αυτού του άτυπου κινήματος είναι ο δήμαρχος της 2ης Περιφέρειας του Παρισιού και μέλος του κόμματος των Πρασίνων Ζακ Μπουτό.
«Δείτε μέσα στην καφετέρεια. Είναι άδειο. Ενώ το έξω τμήμα της είναι γεμάτο. Είναι λίγο παράλογο που δεν υπάρχει κανείς μέσα στο χειμώνα», σχολίασε ο Μπουτό στην κάμερα του euronews.
Σύμφωνα με έρευνες, για να ζεσταθεί επαρκώς μια έκταση 75 τετραγωνικών μέτρων απελευθερώνεται από τις σόμπες σε έναν χειμώνα τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όση θα άφηνε ένα αυτοκίνητο που θα έκανε τον γύρο του κόσμου τρεις φορές.
Αυτό σημαίνει 13,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Αν αυτήν την ποσότητα την πολλαπλασιάσουμε με το 12.000, όσα εκτιμώται ότι είναι τα παριζιάνικα καφέ, ο συνολικός άριθμός φτάνει σε αστρονομικά επίπεδα.
«Αν θέλουμε να φτάσουμε στους στόχους για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να κάνουμε τις ίδιες τις πόλεις να ασχοληθούν με αυτό. Αν το Παρίσι θέλει να έχουμε μηδενικές εκπομπές σε 10 χρόνια, όπως έχει υποσχεθεί, θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την άσκοπη ενέργεια όπως αυτές οι σόμπες», λέει ο Ζακ Μπουτό.
Ο Ράιαν Τόμσον του euronews μεταδίδει από το Παρίσι: «Το ερώτημα δεν είναι αν αυτές οι μονάδες είναι ρυπογόνες.Το ερώτημα είναι αν η κλιματική κρίση αρκεί για να πείσει τους Γάλλους να αφήσουν την αγαπημένη τους απόλαυση».
Ηδη μια άλλη γαλλική πόλη, η Ρεν, απαγόρευσε όλες τις σόμπερ από 1ης Ιανουαρίου. Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών υποστηρίζουν ότι έκτοτε είδαν μεγάλη μείωση στα έσοδά τους, ενώ οι αντιδράσεις των πελατών είναι αναμεικτες.
«Παλιά μπορούσες να καπνίσεις μέσα, κάτι που πλέον δεν επιτρέπεται και αυτό το θεωρώ φυσιολογικό. Ετσι είμαστε μόνο έξω. Πρέπει όμως να έχουμε ένα μίνιμουμ άνεσης αλλά πλέον δεν υπάρχει για εμάς τους καπνιστές ούτε αυτό», σχολιάζει η Σεσίλια.
Για την ώρα πάντως το να τραβήξει κανείς την πρίζα από τις θερμάστρες είναι μια ιδέα. Το αν θα υλοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απο το απτοέλεσμα των δημοτικών εκλογών, αργότερα στο μήνα.