ΚΟΣΜΟΣ
Στα 5 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης στην Τουρκία μετά τα φονικά Ρίχτερ
Το κόστος της ανοικοδόμησης και της υποστήριξης των πληθυσμών, ο κίνδυνος από τη "δευτερογενή καταστροφή" που απειλεί όσους επέζησαν και οι νέες υποσχέσεις Ερντογάν
Έως και στα 5 δισ. δολάρια υπολογίζει το κόστος ανοικοδόμησης των τουρκικών περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς, οικονομική αναλύτρια της Bank of America.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσουμε το συνολικό κόστος (της ανοικοδόμησης) στο σημείο αυτό» επισημαίνει, σε σημείωμα της, η Ζουμρούτ Ιμάμογλου, ωστόσο υποστηρίζει ότι το κόστος για την ανακατασκευή των κτιρίων που κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς θα κυμανθεί στα 3 με 5 δισ. δολάρια.
Όμως, στο κόστος αυτό θα πρέπει σίγουρα να υπολογιστούν και οι δαπάνες από την ανάγκη να υποστηριχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών. Σύμφωνα με την οικονομολόγο της BofA, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε άλλα 2 με 3 δισ. δολάρια.
«Υπάρχουν πολλά ακόμη κόστη που συνδέονται με την καταστροφή, όπως η επισκευή των ενεργειακών και συγκοινωνιακών δικτύων, η κατεστραμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (που ουσιαστικά θα πιέσει τον τραπεζικό κλάδο), όπως και άλλες ανθρωπιστικές δαπάνες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υποσχέσεις Ερντογάν
Μετά τη θύελλα των επικρίσεων που δέχτηκε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναγκάζεται να παραδεχτεί κενά και καθυστερήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη διαμόρφωση ενός «εκτεταμένου» μετά-σεισμικού αναπτυξιακού προγράμματος, που θα αφορά τόσο τη στήριξη των πολιτών όσο και την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Πάντως, σε άμεση προτεραιότητα είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των πληγέντων με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της λεγόμενης «δευτερογενούς καταστροφής». Κοινώς την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να επιζήσουν από την πείνα, τη δίψα, το κρύο και τις ασθένειες, όσοι επέζησαν.
Θυμίζουμε ότι οι περιοχές που επλήγησαν αριθμούν έναν πληθυσμό που φτάνει τα 13,5 εκατ. άτομα. Και ακόμη και αυτοί που έχουν ακόμη σπίτια, φοβούνται να παραμείνουν μέσα λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών μετασεισμών που μπορεί να διαρκέσουν μήνες, όπως προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.
«Είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ανθρωπιστική ζημιά από την αρχική καταστροφή των σεισμών, εάν δεν κινηθούμε συντονισμένα και γρήγορα» ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ροή βοήθειας
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει τη χορήγηση 1,78 δισ. δολαρίων βοήθειας προς την Τουρκία, από τα οποία 780 εκατ. θα δοθούν άμεσα και τα υπόλοιπα θα διοχετευτούν για την στήριξη όσων έχουν πληγεί από την καταστροφή. Άμεση βοήθεια ύψους 85 εκατ. δολαρίων από τα αναπτυξιακά κονδύλια της USAID θα δώσουν και οι ΗΠΑ, ενώ από την Ευρώπη, πέρα από τη βοήθεια που θα προσφέρουν τα κράτη μεμονωμένα, θα διοργανωθεί και μια διεθνής διάσκεψη δωρητών, τον ερχόμενο μήνα. Σημαντική όσο και άμεση βοήθεια δρομολογείται και από τον αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον νεότερο υπολογισμό, οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασαν τις 23.000, αν και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, καθώς χιλιάδες παραμένουν ακόμη οι αγνοούμενοι. Τις τελευταίες ώρες, εξάλλου, δεν έχει εντοπιστεί κάποιος ζωντανός κάτω από τα ερείπια. Πάνω από 77.000 είναι οι τραυματίες.