ΚΟΣΜΟΣ
Σουδάν: Νεκρός διαδηλωτής σε νέες κινητοποιήσεις εναντίον της χούντας
Μπορεί να χτυπήθηκε από σφαίρα ή δακρυγόνο
SHARE:
Διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια των νέων μαζικών κινητοποιήσεων στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν προκειμένου να καταγγελθεί το πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και να απαιτηθεί δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Παρότι αναπτύχθηκαν οπλισμένοι στρατιώτες, που απέκλεισαν δρόμους και γέφυρες, παρά τα τσιμεντένια μπλοκ μπροστά στο αρχηγείο του στρατού και στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ, οι διαδηλώσεις κάθε άλλο παρά αποκλιμακώθηκαν, τρεις μήνες και πλέον μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου με πρωτεργάτη τον επικεφαλής του στρατού.
Κι αυτό παρά την καταστολή, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους στις τάξεις των διαδηλωτών, σύμφωνα με συλλογικό φορέα γιατρών που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας.
Σ’ αυτούς προστέθηκε χθες Κυριακή 27χρονος που χτυπήθηκε στον θώρακα στο Χαρτούμ, σύμφωνα με την ένωση, που δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τη φύση των τραυμάτων του.
Μπορεί να χτυπήθηκε από σφαίρα ή δακρυγόνο. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν γύρω από το προεδρικό παλάτι και τους απομάκρυναν σύντροφοί τους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.
Τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή σε συνοικίες του Χαρτούμ, όπως και στη Γκαντάρεφ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
"Οφθαλμόν αντί οφθαλμού", φώναζε το πλήθος στο Χαρτούμ προτού αποχωρήσει από τα περίχωρα της προεδρίας το απόγευμα, "οι στρατιωτικοί στους στρατώνες", αυτοί στην Κασάλα και στην Ουάντ Μαντάνι (ανατολικά), στο Νταρφούρ (δυτικά), στην Κόστι (νότια), στην Ντονγκόλα και στην Ατμπάρα (βόρεια).
Όπως κάθε παραμονή μαζικής κινητοποίησης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 45 αγωνιστές μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες, ενημέρωσαν οι τοπικές επιτροπές αντίστασης.
Καθώς η Ουάσινγκτον προειδοποιεί πως η συνέχιση της καταστολής μπορεί να "έχει συνέπειες", το καθεστώς ανακοίνωσε πως "κατασχέθηκαν όπλα" στρατιωτών που καταγράφηκαν σε βίντεο να ρίχνουν με Καλάσνικοφ εναντίον διαδηλωτών· πρόσθεσε όμως πως χρειάζεται να προσέλθουν και να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες.
Όταν η αστυνομία είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιανουαρίου πως ένας από τους στρατηγούς της μαχαιρώθηκε από διαδηλωτές, ο άνδρας που παρουσιάστηκε ως ο δράστης της θανατηφόρας επίθεσης συνελήφθη σε μερικές ώρες.
Αντιμέτωπες με επικρίσεις, οι αρχές λένε ότι διενεργούν επίσης έρευνα για "πρεσβείες που δεν τηρούν τους καθιερωμένους διπλωματικούς κανόνες".
Ο ΟΗΕ για ακόμη μια φορά, μολαταύτα, υπενθύμισε ότι "ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης θα οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις".
"Καλούμε τις αρχές να επιτρέπουν να γίνονται διαδηλώσεις, χωρίς βία", νουθέτησε η αποστολή του στο Χαρτούμ.
Το Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, που συνεχίζει να στερείται τη διεθνή βοήθεια εξαιτίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι ολοένα περισσότερο διχασμένο.
Όπως είχε συμβεί λίγο προτού εκδηλωθεί το πραξικόπημα, γίνονται ξανά ανταγωνιστικές πορείες στο Χαρτούμ. Την Τετάρτη, οπαδοί του στρατού αποδοκίμασαν κατά χιλιάδες τον ΟΗΕ και την πρωτοβουλία του για διάλογο, μπροστά στο αρχηγείο των ένοπλων δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Φόλκερ Πέρτες, μίλησε για "φίλους του NCP", του Κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου του έκπτωτου δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ.
Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συμφωνούν σε κάτι: απορρίπτουν τον διάλογο.
Οι οπαδοί των στρατηγών επιδιώκουν να εδραιωθεί το status quo που διαμορφώθηκε μετά το πραξικόπημα· αυτοί που αξιώνουν δημοκρατία αρνούνται πλέον οποιαδήποτε συνεργασία με τους στρατηγούς.
Το 2019, έπειτα από τριάντα χρόνια δικτατορίας στρατηγών και ισλαμιστών με επικεφαλής τον Όμαρ Ελ Μπασίρ, οι πολίτες επέλεξαν να μοιραστούν την εξουσία με τον στρατό, που κρατάει το τιμόνι της χώρας σχεδόν αδιαλείπτως από την ανεξαρτησία του Σουδάν, πριν από 66 χρόνια.
Όμως σήμερα, στους δρόμους αντηχεί το σύνθημα "ούτε συνεργασία, ούτε διαπραγμάτευση" με τους στρατηγούς, που εντέλει κατέλυσαν τους θεσμούς που ιδρύθηκαν το 2019 για να απαλλαγεί η χώρα από τα δίκτυα του NCP.
"Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δρόμους προτού να πέσει το καθεστώς των πραξικοπηματιών, να το διαδεχθεί δημοκρατικό κράτος και να δικαστούν αυτοί που εγκληματούν σε βάρος του λαού", υπόσχονται οι Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FLC), η κυριότερη παράταξη που τάσσεται υπέρ πολιτικής κυβέρνησης.
Παρά τις εκκλήσεις να απομακρυνθεί από τη στρατιωτική χούντα, ο δεύτερος τη τάξει σε αυτήν, ο αρχηγός των επίφοβων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχει πολλαπλασιάσει τις δημόσιες εμφανίσεις του εκτός και εντός της χώρας το τελευταίο διάστημα.
Πήγε στη γειτονική Αιθιοπία και συναντάται συχνά με ηγέτες φυλών και αντιπροσώπους τοπικών συμβουλίων, που διέθεταν μεγάλη δύναμη επί Μπασίρ αλλά παραμερίστηκαν από τη γενιά της "επανάστασης" του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ