ΚΟΣΜΟΣ
Σολτς: Να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία
Την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που πληρούν τις προϋποθέσεις, ζήτησε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Στα πλαίσια της βαλκανικής περιοδείας του το πρωί του Σαββάτου ο γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τα Σκόπια, προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συμμετάσχει στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο καγκελάριος δήλωσε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχαμε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια, πρέπει τώρα να αρχίσουν. Εγώ θα στηρίξω το αίτημα, σε κάθε περίπτωση». Η Βόρεια Μακεδονία είχε λάβει καθεστώς «υποψήφιας χώρας» από το 2005, αλλά η έναρξη διαπραγματεύσεων καθυστερεί, αρχικά λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τώρα λόγω των ενστάσεων που προβάλλει η γειτονική Βουλγαρία.
Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός, μετά τα λόγια, να ακολουθήσουν και έργα» και αυτό «ισχύει κατ' εξοχήν για την Βόρεια Μακεδονία», η οποία «έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Μάλιστα ο καγκελάριος έκανε σύντομη αναφορά στην επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφού έχει λυθεί αυτό, μπορούν να διευθετηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη στήριξη του Βερολίνου και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (23 και 24 Ιουνίου), η χώρα του θα λάβει πράγματι το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
«Αγκάθια» σε Σόφια και Βελιγράδι
Ωστόσο οι δυσκολίες δεν έχουν εκλείψει και αυτό φάνηκε καθαρά στη Σόφια, επόμενο σταθμό της περιοδείας Σολτς στην περιοχή. H μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κιρίλ Πέτκοφ φαίνεται να επιμένει στις ενστάσεις της.«Η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις ότι το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας θα περιέχει ιδιαίτερη αναφορά στους Βούλγαρους που ζουν στη χώρα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους», ανέφερε ο Πέτκοφ. Τα γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η Βουλγαρία διέρχεται νέα πολιτική κρίση, καθώς μόλις την περασμένη Τετάρτη το λαϊκιστικό κόμμα ITN εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Πέτκοφ να απολέσει την πλειοψηφία του στη Βουλή. Αφορμή για τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και οι διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.
Για τον Όλαφ Σολτς η πιο δύσκολη αποστολή των τελευταίων ημερών ήταν μάλλον το ταξίδι του στο Βελιγράδι. Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον κάλεσε να προσχωρήσει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, για να λάβει την απάντηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα, καθώς η Σερβία διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ παράλληλα η οικονομία της εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Συν τοις άλλοις ο Βούτσιτς απέρριψε τη σύσταση του Όλαφ Σολτς να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο πριν ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η χώρα του δεν δέχεται πιέσεις, ούτε απειλές. Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας από το 2011.
«Πιο κοντά» η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας;
Στο μεταξύ, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι συζητούν πλέον σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να της δοθεί «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Το Σάββατο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με την αίτηση ένταξης που έχει καταθέσει η ουκρανική κυβέρνηση. Την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ζήτησε την ίδια μέρα η πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Μπέρμπελ Μπας. Το αίτημα του Κιέβου να λάβει «καθεστώς υποψήφιας χώρας» μέχρι τα τέλη Ιουνίου επανέλαβε προ ημερών και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ρουσλάν Στεφάντσουκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου