ΚΟΣΜΟΣ

Σκουριασμένος και σε κακή κατάσταση ο Πύργος του Άιφελ

«Αν τον έβλεπε ο Άιφελ, θα πάθαινε καρδιακό»

Σκουριασμένος και σε κακή κατάσταση ο Πύργος του Άιφελ

Όταν ολοκληρώθηκε το 1889, ο Πύργος του Άιφελ, το εμβληματικό τοπόσημο του Παρισιού κι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα του κόσμου, αναμενόταν να αποσυναρμολογηθεί σε είκοσι χρόνια. 133 χρόνια μετά, ο Πύργος του Άιφελ εξακολουθεί να στέκει. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από απόρρητες εκθέσεις που διέρρευσαν στο γαλλικό περιοδικό Marianne, το μνημείο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και γεμάτο σκουριά. Όπως υποστηρίζεται, αν και χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση, το μόνο που έγινε ήταν μόλις μια επιφανειακή αναμόρφωση για τους Ολυμπιακούς του 2024. 

«Αν ο Γουσταύος Άιφελ επισκεπτόταν το μνημείο, θα πάθαινε καρδιακή προσβολή» ανέφερε στο περιοδικό διαχειριστής του τοπόσημου που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Ο Άιφελ, πολιτικός μηχανικός η εταιρεία του οποίου σχεδίασε και κατασκεύασε τον οικοδόμημα ύψους 324 μέτρων και βάρους 7,300 τόνων, είχε προβλέψει έναν και πλέον αιώνα πριν πως ο εντοπισμός και η αποτροπή εξάπλωσης της σκουριάς θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μακροημέρευση του μνημείου, εκτιμώντας πως θα χρειαζόταν βάψιμο κάθε επτά χρόνια. 

«Η μπογιά είναι το βασικό υλικό για την προστασία μιας μεταλλικής δομής και η επιμέλεια με την οποία θα γίνει αυτό, είναι η μόνη εγγύηση της μακροβιότητάς της. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί η αρχή της σκουριάς» είχε γράψει τότε. 

Ο Πύργος είναι σε διαδικασίας βαψίματος, ένα πρότζεκτ 60 εκατ.ευρώ, εν όψει των Ολυμπιακών του 2024. Πρόκειται για την 20ο βάψιμο της «ζωής» του. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και η παρουσία ανησυχητικών επιπέδων μολύβδου στην παλιά μπογιά, σημαίνει πως θα γίνει ολοκληρωμένη δουλειά σε μόλις ένα 5% του πύργου. 

Όπως εξηγούν ειδικοί στο Marianne, λόγω πίεσης χρόνου, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο επιφανειακό, προβλέποντας ένα «αξιοθρήνητο» τελικό αποτέλεσμα. Για εκείνους, το χρώμα πρέπει να αφαιρεθεί από την ατσάλινη δομή, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί και στη συνέχει να ξαναβαφτεί, καθώς η βαφή πάνω στην παλιά μπογιά ουσιαστικά επιδεινώνει τη διάβρωση του μετάλλου. 

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση