Σκόπια: Βαριές ποινές στους ενόπλους Αλβανούς για τα επεισόδια του 2015 στο Κουμάνοβο

Άλλοι 26 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 40 έως 12 χρόνια, ενώ τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχειών εις βάρος τους.

Δικαστήριο της ΠΓΔΜ καταδίκασε πρωτόδικα σε ισόβια επτά από τους κατηγορούμενους για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 9 και 10 Μαΐου του 2015 σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μεταξύ ομάδας ένοπλων Αλβανών και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 10 μέλη της ένοπλης ομάδας (εννέα από το Κόσοβο και ένας από την ΠΓΔΜ) και οχτώ αστυνομικοί.

Άλλοι 26 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 40 έως 12 χρόνια, ενώ τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχειών εις βάρος τους.

Οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν ασκήσει εις βάρος των κατηγορούμενων διώξεις για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν έντονα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και υποστήριξαν ότι δεν είναι τρομοκράτες, παρά συμπαθούντες του UCΚ, ενώ τραγουδούσαν πατριωτικά αλβανικά τραγούδια.

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, μετά τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο, επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή νέας έρευνας από διεθνείς εμπειρογνώμονες σχετικά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κουμάνοβο, με σκοπό, όπως ανέφερε, να ξεδιαλυθούν όλες οι αμφιβολίες για τη φύση των γεγονότων εκείνων.

Στις αρχές Μαΐου του 2015 πολυάριθμη ομάδα ένοπλων Αλβανών είχε βρει καταφύγιο σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο και μερικές ημέρες αργότερα περικυκλώθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με βαρύ οπλισμό. Κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 18 άτομα, ενώ αρκετά σπίτια της συνοικίας είχαν καταστραφεί.

Η τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε υποστηρίξει ότι τρομοκρατική ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, είχε εισέλθει στην ΠΓΔΜ από το Κόσοβο και είχε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτήρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα, με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, η οποία το 2015 βρισκόταν στην αντιπολίτευση, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα επεισόδια στο Κουμάνοβο «στήθηκαν» από τις μυστικές υπηρεσίες τις οποίες έλεγχε τότε ο Ν. Γκρούεφσκι, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμη της χώρας από τα σοβαρά σκάνδαλα κατά του τότε πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, που είχε αποκαλύψει τότε το κόμμα του Ζάεφ.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο τον Μάιο του 2015 είχαν συνταράξει την ΠΓΔΜ και ήταν τα πιο σοβαρά στη χώρα, μετά τις πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις του 2001 μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, που έληξαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός στη χώρα απέκτησε περισσότερα δικαιώματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ