ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα το επίσημο αίτημα ένταξης Φινλανδίας- Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά τις ρωσικές απειλές

Αν και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να καλωσορίσουν τις δύο χώρες, η Τουρκία επιμένει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα οι ενταξιακές διαδικασίες

Σήμερα το επίσημο αίτημα ένταξης Φινλανδίας- Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά τις ρωσικές απειλές

Σήμερα η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να καταθέσουν επίσημο αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία φαίνεται να εμμένει στο βέτο. 

Μάλιστα, χθες συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, το συντομότερο δυνατό.

Αν και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη Συμμαχία, η Τουρκία επιμένει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχει λάβει ακόμα απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες ασφαλείας της.

Από την πλευρά τους πάτνως, τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας προσχώρησης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Για να συμβεί όμως αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να συζητήσει με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν, να ζητήσει ανταλλάγματα κι από άλλες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, ή ακόμα και από την ίδια την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν "να μην κάνει μεγάλη διαφορά" καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Λαβρόφ.

«Εχθρικά κράτη» χαρακτήρισε στο μεταξύ τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυριζόμενος ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

«Ο υβριδικός πόλεμος είναι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αυτό που αντιμετωπίσαμε», δήλωσε. «Δεν περιορίζεται στους συμβούλους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίοι λένε στους ένοπλους Ουκρανούς ‘εθνικιστές’ τι να κάνουν και που τούς παρέχουν στοιχεία πληροφοριών και ούτω καθεξής. Όχι. Είναι διπλωματικός πόλεμος και πολιτικός πόλεμος. Υπάρχουν προσπάθειες να μας απομονώσουν στον κόσμο Είναι οικονομικός πόλεμος» τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος. 

 

Δείτε επίσης:

ΝΑΤΟ: Επιμένει στο «βέτο» η Τουρκία- Την Τετάρτη το επίσημο αίτημα ένταξης από Φινλανδία- Σουηδία
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση