ΚΟΣΜΟΣ

Σιδερένιος Θόλος: Τι είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ

Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, όπως σημειώνουν αναλυτές, στο οπλοστάσιο του Ισραήλ και έχει σώσει αμέτρητες ζωές πολιτών σε διάφορες συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία,

Σιδερένιος Θόλος: Τι είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ

Ο Σιδερένιος Θόλος είναι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ στο οποίο βασίζεται για την προστασία των πολιτών της από τις ρουκέτες που πέφτουν βροχή τα τελευταία 24ωρα από Γάζα προς το Νότο.

Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, όπως σημειώνουν αναλυτές, στο οπλοστάσιο του Ισραήλ και έχει σώσει αμέτρητες ζωές πολιτών σε διάφορες συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία,

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), όπως αναφέρει το CNNi δήλωσαν ότι το σύστημα είχε ποσοστό επιτυχίας 95,6% κατά τη διάρκεια ενός μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ τον Μάιο.

Η ανάπτυξη του ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007. Μετά από δοκιμές που έγιναν το 2008 και το 2009, οι πρώτες συστοιχίες αναπτύχθηκαν το 2011. Από τότε το σύστημα έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές.

 

Ο Σιδερένιος Θόλος έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει τα εισερχόμενα βλήματα.

Είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ που ανιχνεύει πυραύλους και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών και ελέγχου το οποίο υπολογίζει γρήγορα εάν ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή είναι πιθανό να χτυπήσει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος θεωρηθεί απειλή, τότε εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να τον καταστρέψουν στον αέρα.

Αυτοί που βρίσκονται στο έδαφος, ακούν ένα δυνατό κρότο και μερικές φορές μπορεί να γίνει αισθητή η ενεργοποίησή του από το έδαφος.

Συνολικά υπάρχουν 10 συστοιχίες του Σιδερένιου Θόλου σε όλο το Ισραήλ, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές, σύμφωνα με την Raytheon και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Το σύστημα μπορεί να μετακινηθεί πολύ εύκολα και απαιτεί μόλις λίγες ώρες για να στηθεί, ενώ οι ίδιοι οι αναχαιτιστές πυραύλων είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι.

Έχουν μήκος τρία μέτρα, διάμετρο περίπου 15 εκατοστά και ζυγίζουν 90 κιλά κατά την εκτόξευση, ανέφερε το 2012 ο όμιλος ανάλυσης ασφαλεία του Ομίλου Πληροφοριών Jane.
 

Η πολεμική κεφαλή πιστεύεται ότι μεταφέρει 11 κιλά υψηλής εκρηκτικότητας και το βεληνεκές της είναι από τέσσερα χιλιόμετρα έως 70 χιλιόμετρα.

Σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο Σιδερένιος Θόλος στοχεύει τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους που παραμένουν σε χαμηλό ύψος - ο τύπος που συχνά εκτοξεύεται από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα.

Σε περιόδους πολέμου, το κόστος λειτουργίας του μπορεί φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια - λίγο λιγότερο από 37.500 ευρώ - το οποίο σημαίνει ότι η αναχαίτιση μεγάλου αριθμού πυραύλων έχει μεγάλο κόστος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα σύμφωνα με το Κογκρέσο. Μάλιστα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα ζητήσει επιπλέον πυραύλους εκτός από άλλη στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον μετά την επίθεση του Σαββάτου (7/10).

φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ariel Schalit

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση