ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο της ΕΕ για την άρση του lockdown

Περιλαμβάνει και πιστοποιητικό εμβολιασμού σύμφωνα με το Bloomberg - «Κλειδί» ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού

No profile pic

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για τη σταδιακή άρση των lockdown παρά τις όποιες καθυστερήσεις στην επιχείρηση εμβολιασμού που μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπάρξει σημαντική μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.  «Κλειδί» του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.

Σύστημα βαθμίδων

Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται καθώς η αύξηση της μετάδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν περιορισμούς.

Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού». Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο, η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Κομισιόν θα επισημάνει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ και θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες. Το έγγραφο αναφέρει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς. Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το δελτίο θα περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για την παροχή εμβολίων που χορηγούνται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση. «Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», θα λένε οι ηγέτες σύμφωνα με ένα προσχέδιο της δήλωσής τους που είδε το Bloomberg.

Η ΕΕ ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για εισερχόμενα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ. Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», θα αναφέρει η Επιτροπή και θα επισημαίνει ότι θα «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται αρκετά αξιόπιστο».

Πηγή:newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση