ΚΟΣΜΟΣ
Σε κατ'οίκον περιορισμό η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ
Απειλείται για να κάνει «δήλωση μετανοίας»
Σε κατ' οίκον περιορισμό φέρεται να βρίσκεται από χθες η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς χιτζάμπ και επέστεψε στη χώρα της επευφημούμενη από πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο.
Η Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Κορέα χωρίς το κεφαλομάντηλό της, το οποίο είναι υποχρεωτικό στο Ιράν και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις και δεκάδες θανάτους στη χώρα μετά το θάνατο της Μαχσά Αμίνι.
Επικαλούμενο «καλά ενημερωμένη πηγή», το BBC Περσίας ανέφερε πως η Ρεκαμπί δέχεται πιέσεις για «αναγκαστική ομολογία» μετά την επιστροφή της από τη Νότια Κορέα όπου αγωνίστηκε στην αθλητική αναρρίχηση.
Και μπορεί να έγινε δεκτή ως ηρωίδα από το πλήθος που την περίμενε στο αεροδρόμιο, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με την επιστροφή της στην Τεχεράνη, η αθλήτρια δεν πήγε σπίτι της.
«Κρατήθηκε στην εθνική ακαδημία Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την παρακολούθηση αστυνομικών με πολιτικά έως ότου συναντήσει τον υπουργό» ανέφερε η πηγή, αναφερόμενη στον υπουργό Αθλητισμοού, Χαμίντ Σατζάντι.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρεκαμπί απειλήθηκε με την κατάσχεση οικογενειακής περιουσίας ύψους 100 εκατ. ιρανικών ριάλ (περί τα 350.000 δολ.), αν δεν προβεί σε «δήλωση μετάνοιας».
Χθες, Παρασκευή, το Κέντρο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν κάλεσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης (IFSC) να κάνει περισσότερα για την προστασία τής αθλήτριας.
«Μην παίρνετε τα λόγια της κυβέρνησης του Ιράν τοις μετρητοίς - Έχει καταγεγραμμένη ιστορία συλλήψεων, κακοποιήσεων και δολοφονιών των αντιφρονούντων» αναφέρει η οργάνωση.
Οι φόβοι για την τύχη της αθλήτριας έχουν ενταθεί καθώς οι φίλοι της στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν μαζί της μετά το τέλος των αγώνων στη Σεούλ.
Η IFSC είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως ήρθε σε επαφή με τη Ρεκαμπί και «προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα».
«Η IFSC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά την άφιξή της στο Ιράν. Η ασφάλεια των αθλητών είναι κορυφαίας σημασίας και η IFSC υποστηρίζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», προσθέτει η διεθνής ομοσπονδία, διευκρινίζοντας επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ήρθε σε επαφή με την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης.