ΚΟΣΜΟΣ
Σάλος με τον πρωταθλητή Ευρώπης στο τζούντο Νεμάνια Μάιντοβ - Τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του
Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο ενημέρωσε τον Σέρβο πρωταθλητή ότι του απαγορεύει την οποιαδήποτε ενασχόληση με το άθλημα για τους επόμενους πέντε μήνες - «Θα το ξανακάνω» δηλώνει - Στήριξη από Σέρβους αθλητές, όπως ο Ραντούλιτσα και ο Τζόκοβιτς
Στην τεράστια καριέρα του στο τζούντο, ο Νεμάνια Μάιντοβ, μετρά 7 μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κι άλλα τρία σε παγκόσμια.
Αυτό που έλειπε από τη συλλογή του ήταν το Ολυμπιακό μετάλλιο και του το στέρησε στο Παρίσι ο γίγαντας Θόδωρης Τσελίδης ο οποίος τον απέκλεισε στη φάση των 16. Ο Σέρβος τζουντόκα ήταν το μεγάλο φαβορί για το χρυσό κι ο αποκλεισμός του πέρα από τη επιβεβαίωση της αξίας του Έλληνα αθλητή ήταν ένα σοκ για τον ιδιο και τους συμπατριώτες του...
Ωστόσο σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο για τον 28χρονο αθλητή ο οποίος ενημερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο ότι τιμωρείται με πεντάμηνο αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα (αγώνες, προπονητικά καμπ, προετοιμασία) γιατί έκανε τον σταυρό του, πριν και μετά το τέλος του αγώνα με τον Τσελίδη στο Παρίσι, με την δικαιολόγηση της παραβίασης του αγωνιστικού πρωτοκόλλου που αφορά την επίδειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η IJF (International Judo Federation) έχει πλέον ένα πολύ αυστηρό αγωνιστικό πρωτόκολλο σε θέματα συμπεριφοράς και όντως απαγορεύει ρητά από τη στιγμή που ο αθλητής θα εμφανιστεί για να αγωνιστεί την οποιαδήποτε ενέργεια αφορά την πολιτική ή την θρησκεία.
Ο Μάιντοβ το γνώριζε αυτό και πολύ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε συμμετάσχει σε δύο διεθνή τουρνουά, όπου και πάλι τόσο πριν μπει όσο και αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο έκανε τον σταυρό του, λαμβάνοντας ισάριθμες προειδοποιήσεις από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Βλέπετε, ο έμπειρος τζουντούκα κατάγεται από το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, καθώς έχει γεννηθεί στο Ίστοτσνο μία μικρή πόλη κοντά στο Σαράγεβο. Κι η γενέτειρα του είναι ακριβώς απέναντι από το Σαράγεβο με τον ίδιο σε μικρή ηλικία να απορεί για τη διαχωριστική γραμμή που ξεχώριζε το βοσνιακό κομμάτι της χώρας από το σερβικό.
Ο Μάιντοβ δεν έζησε τον εμφύλιο αλλά μεγάλωσε βιώνοντας έντονα τα σημάδια του και δεν έκρυψε ποτέ την πιστή του κάνοντας πάντα τον σταυρό του σε κάθε αγώνα που συμμετείχε... Κι όταν ταξίδεψε στο Παρίσι ήξερε ότι στην τρίτη παραβίαση του πρωτοκόλλου θα ακολουθούσε τιμωρία όπως και έγινε με τον ίδιο να ενημερώνει για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Πέρα όμως από την είδηση της τιμωρίας του ο Σέρβος ξεκαθάρισε πως όποιες συνέπειες κι αν έχει να αντιμετωπίσει δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και μετά την επιστροφή του στη δράση, κάτι που έδειξε και με την επιστολή του στη Διεθνή Ομοσπονδία όπου πολύ απλά δεν ζήτησε συγγνώμη καθώς θεωρεί ότι δεν έκανε κάτι κακό.
Αναλυτικά στο ποστάρισμα του ο Μάιντοβ αναφέρει:
«Πριν από 15 ημέρες, έλαβα ειδοποίηση ότι έχω τιμωρηθεί με αποκλεισμό 5 μηνών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) λόγω παραβίασης των θρησκευτικών τους κωδίκων. Συγκεκριμένα, για το ότι έκανα το σταυρό μου κατά την είσοδό μου στον αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μου απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά, τα καμπ και τις προετοιμασίες.
Η αλήθεια είναι πως, στην απολογητική επιστολή προς την πειθαρχική επιτροπή, δεν ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για το ότι έκανα το σταυρό μου και δήλωσα ότι δεν το έκανα, ούτε θα το κάνω ποτέ, παρόλο που δεν γνώριζα πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η τιμωρία.
Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα, τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην καριέρα μου, και για εμένα είναι το νούμερο ένα, και είμαι περήφανος γι' αυτό. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πάντα θα τον δοξάζω και θα τον ευχαριστώ.
Τίποτα καινούργιο για μένα προσωπικά, απλά μια νέα σελίδα στην καριέρα μου και μια νέα εμπειρία ζωής. Λυπάμαι όμως που ένα τόσο όμορφο και δύσκολο άθλημα όπως το τζούντο έχει καταντήσει έτσι.
Ο Θεός μου χάρισε μια σπουδαία καριέρα, με 7 ευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια μετάλλια. Όταν ξεκινούσα, ονειρευόμουν να κερδίσω έστω ένα από αυτά τα μεγάλα μετάλλια και να κάνω περήφανους τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, η οποία θυσίασε τα πάντα για την καριέρα μου. Μου έδωσαν τόσα πολλά, χρεώθηκαν για να φτάσω εδώ και δεν μπορώ απλά να σκύψω το κεφάλι σε μια τέτοια απαίτηση.
Θα ξεκουραστώ μέχρι να λήξει η τιμωρία μου και μετά θα επιστρέψω με τη βοήθεια του Κυρίου μας για μια νέα αρχή και νέες νίκες. Σας αγαπώ όλους, Νεμάνια Μάιντοβ».
Αμέσως μόλις εμφανίστηκε το συγκεκριμένο ποστάρισμα το διαδίκτυο πήρε φωτιά με τον έναν μετά τον άλλον τους Σέρβους αθλητές (παλαίμαχους και εν ενεργεία) να εκφράζουν τη συμπαράσταση τους (ανάμεσα τους ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ολυμπιονίκης του βόλεϊ Βλάντιμιρ Γκρίμπιτς, ο άσος του βολεϊκού Ολυμπιακού Μπάτα Ατανασίεβιτς, ο μπασκετμπολίστας του Αμαρουσία Ραντούλοβιτς), όπως και ξένοι συναθλητές του, την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ της Σερβίας έκαναν λόγω για πρωτοφανή δίωξη λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Ο πεντάμηνος αποκλεισμός του Μάιντοβ ακούγεται πολύ αυστηρός ωστόσο στην πραγματικότητα ο Σέρβος δεν χάνει καμία σημαντική διογάνωση, καθώς τα επόμενα μεγάλα τουρνουά είναι προγραμματισμένα για τον Μάιο του 2025...
Με τον ίδιο όμως να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει τον σταυρό του και να ευχαριστεί τον Θεό, το ερώτημα είναι αν η Διεθνής Ομοσπονδία συνεχίσει αυτή τη σκληρή στάση που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει...