ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία στο κατώφλι της Σένγκεν

Οι τρεις χώρες θέλουν να ενταχθούν στη Ζώνη ελεύθερης πρόσβασης της ΕΕ, ωστόσο κάποια κράτη τις μπλοκάρουν.

No profile pic

Οδήγηση στην Ευρώπη εν καιρώ κορονοϊού: μακρές ουρές και αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα.

Αυτό το βίντεο γυρίστηκε από έναν Ρουμάνο ευρωβουλευτή, τον Ντάσιαν Σιόλος, πριν από δύο εβδομάδες, όταν οδήγησε από το Βουκουρέστι στις Βρυξέλλες.

Τώρα η κατάσταση αλλάζει σιγά σιγά: με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλές χώρες εργάζονται για το άνοιγμα των συνόρων τους.

«Όσον αφορά στο άνοιγμα των περιοχών τουρισμού, ταξιδιών και φιλοξενίας, ήμασταν πολύ σαφείς στη σύστασή μας. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις. Κάθε μέτρο πρέπει να βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές μας και να μην εμπεριέχει διακρίσεις», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Αλλά ακόμη και αν εξαφανιστούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, υπάρχουν τρεις χώρες της Ευρώπης που δεν θα αισθανθούν πραγματικά την αλλαγή, επειδή δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη Ζώνη Σένγκεν.

Ένας Ρουμάνος ευρωβουλευτής λέει ότι η Ευρώπη πήρε μια γεύση στην τρέχουσα κρίση σχετικά με τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους – αυτό που είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τους Ρουμάνους κάθε μέρα. Είναι καιρός να επιτρέψουμε στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν - πρόσθεσε.

«Αυτό που συνέβη τους τελευταίους δύο μήνες για όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμβαίνει για τους πολίτες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας - εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αποτελούν μέρος της Σένγκεν -συμβαίνει βασικά τα τελευταία 12- 13 χρόνια. Για αυτούς τίποτα δεν θα αλλάξει. Για εκείνους τους πολίτες της ΕΕ που εξακολουθούν να κρατούνται στο κατώφλι της Σένγκεν, είναι πλέον καιρός να τους στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα, ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιποι», λέει ο Ντράγκος Τουντοράτσε, Ρουμάνος ευρωβουλευτής.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή πιστεύουν ότι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τεχνικά έτοιμες να ενταχθούν, ορισμένα κράτη μέλη, η Γαλλία και η Ολλανδία μπλοκάρουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 
 
 
 

 

 

 

Πηγή:euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση