ΚΟΣΜΟΣ
Ρώσοι απελευθέρωσαν Ουκρανό δήμαρχο μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
Τι περιλάμβανε η συμφωνία για την απελευθέρωση της ουκρανικής πόλης Σλάβιτιτς
SHARE:
Στην ανακατάληψη μιας ουκρανικής πόλης προχώρησαν οι κάτοικοί της μετά από μαζική διαμαρτυρία τους, αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατιώτες να την εγκαταλείψουν και απελευθερώνοντας τον δήμαρχό της.
Το Σλάβιτιτς, μια πόλη βόρεια κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ, καταλήφθηκε από της ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα πυρά δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους άοπλους διαδηλωτές στην κεντρική της πλατεία χθες.
Το πλήθος, σύμφωνα με το iefimerida.gr ζήτησε την απελευθέρωση του δημάρχου Γιούρι Φόμιτσεφ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι προσπάθειες των ρωσικών στρατευμάτων να εκφοβίσουν την αυξανόμενη διαμαρτυρία απέτυχαν και το απόγευμα του Σαββάτου ο Φόμιτσεφ αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του.
"Russian occupants!" "Slavutich is Ukraine!" "Go f*** yourself!" #Russina occupiers keep shooting and retreat. https://t.co/nR8lxEcVeU
— Zarina Zabrisky 🇺🇦 (@ZarinaZabrisky) March 26, 2022
Τι περιλάμβανε η συμφωνία για την απελευθέρωση της ουκρανικής πόλης από τους Ρώσους
Μάλιστα, κλείστηκε και συμφωνία: Οι Ρώσοι θα έφευγαν από την πόλη εάν όσοι είχαν όπλα τα παρέδιδαν στον δήμαρχο με ανταλλαγή για όσους είχαν κυνηγετικά τουφέκια. Ο Φόμιτσεφ είπε σε όσους διαμαρτύρονταν ότι οι Ρώσοι συμφώνησαν να αποσυρθούν «αν δεν υπάρχουν ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη».
In #Slavutych, local residents tell the #Russian invaders in which direction they should leave the city pic.twitter.com/aANHNysLZj
— NEXTA (@nexta_tv) March 26, 2022
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, είπε ο δήμαρχος, ήταν ότι οι Ρώσοι θα έκαναν μια έρευνα για Ουκρανούς στρατιώτες και όπλα και στη συνέχεια θα αναχωρούσαν. Ένα ρωσικό σημείο ελέγχου έξω από την πόλη θα παρέμενε.Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ρωσικές δυνάμεις ακόμη και εκεί όπου είχαν σημειώσει στρατιωτικές νίκες.
Το Σλάβιτιτς, με πληθυσμό 25.000 κατοίκων, βρίσκεται ακριβώς έξω από τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ, στο οποίο το 1986 σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο. Το ίδιο το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.
«Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ στον αέρα. Πέταξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο πλήθος. Αλλά οι κάτοικοι δεν διαλύθηκαν, αντιθέτως, εμφανίστηκαν περισσότεροι από αυτούς», είπε ο Ολεξάντερ Πάβλιουκ, κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Σλάβιτιτς.
In #Slavutych, #Kyiv region, north #Ukraine, #Russia|n occupiers reportedly kidnapped the town mayor. Locals organised a protest rally against the Russian invaders:
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) March 26, 2022
pic.twitter.com/9Hb4bAPhjp
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πως η Ρωσία «προσπαθεί να εντείνει τις δραστηριότητες των ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης στο Κίεβο για να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση και να διαταράξει το σύστημα δημόσιας και στρατιωτικής διοίκησης».
Δεν περίμενε ο Πούτιν την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών πολιτών
Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σχεδιάσει να καταλάβει τις πρωτεύουσες της Ουκρανίας εντός ημερών από την ανακοίνωση της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά αντιμετώπισε απροσδόκητα σκληρή αντίσταση.
Κι ενώ περιστασιακά ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο από μάχες στα δυτικά της πόλης, το κέντρο ήταν ήρεμο το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου δεκαπενθημέρου. «Καταρχήν ήθελαν ένα blitzkrieg, 72 ώρες για να πάρουν τον έλεγχο του Κιέβου και μεγάλου μέρους της Ουκρανίας, και όλα κατέρρευσαν», δήλωσε ο Μικαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, σε συνέντευξη στο Κίεβο.
«Είχαν κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνειδητοποίησαν πως ήταν επωφελές να περικυκλώνουν πόλεις, να κόβουν τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού και να αναγκάζουν τους κατοίκους αυτών των πόλεων να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα» είπε, περιγράφοντας την πολιορκία της Μαριούπολης, ως τακτική ψυχολογικού τρόμου και εξάντλησης.
Διαβάστε επίσης:
Στόχους στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας χτυπά η Μόσχα
Ο πρόεδρος Ζελένσκι απαιτεί όπλα από χώρες της Δύσης και ρωτά εάν φοβούνται τη Ρωσία
Mπείτε στο liveblog του Cretalive.gr για όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία