ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η Wikipedia δημιουργεί ένα νέο κώδικα δεοντολογίας

Η Wikimedia ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.500 εθελοντές από πέντε ηπείρους και 30 γλώσσες συμμετείχαν στη δημιουργία του κώδικα μετά την απόφαση του Δ.Σ. τον περασμένο Μάιο να αναπτύξει ένα νέο πλαίσιο δεσμευτικών κανονισμών.

No profile pic

Τον πρώτο κώδικα δεοντολογίας για την Wikipedia θα παρουσιάσει το  Wikimedia Foundation, το ίδρυμα που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κριτική ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις παρενοχλήσεις και τις κατηγορίες ότι υποφέρει από έλλειψη πολυμορφίας, μεταδίδει το Reuters.

"Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς", ανέφερε η María Sefidari, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wikimedia Foundation. "Χάνουμε πολλές φωνές, χάνουμε τις γυναίκες, χάνουμε τις περιθωριοποιημένες ομάδες", πρόσθεσε.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής για καταχρηστική συμπεριφορά, βίαια ρητορική και άλλες μορφές προβληματικού περιεχομένου, κάτι που τις έχει οδηγήσει να αναθεωρήσουν τους κανονισμούς τους και να επιβλέπουν την εφαρμογή τους πολύ πιο αυστηρά.

Αντίθετα με το Facebook και το Twitter, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που συμπλήρωσε τον προηγούμενο μήνα 20 χρόνια ζωής, βασίζεται κυρίως σε εθελοντές που εργάζονται αμισθί για να διαχειριστεί θέματα που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά των χρηστών.

Η Wikimedia ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.500 εθελοντές από πέντε ηπείρους και 30 γλώσσες συμμετείχαν στη δημιουργία του κώδικα μετά την απόφαση του Δ.Σ. τον περασμένο Μάιο να αναπτύξει ένα νέο πλαίσιο δεσμευτικών κανονισμών.

Ο νέος κώδικας απαγορεύει την παρενόχληση και την ρητορική μίσους, τη χρήση χυδαίας γλώσσας και στερεοτύπων και τις επιθέσεις με βάση προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς και την απειλή για φυσική βία και την "καταδίωξη" ή το να ακολουθείται κάποιος σε διαφορετικά άρθρα με στόχο να ασκείται κριτική στην εργασία του. Απαγορεύει επίσης την σκόπιμη εισαγωγή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών στο περιεχόμενο.

Η Wikimedia ανακοίνωσε ότι η επόμενη φάση του σχεδιασμού θα αφορά τον τρόπο επιβολής των νέων κανονισμών. "Ένας κώδικας δεοντολογίας χωρίς την επιβολή... δεν θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο",  ανέφερε η Sefidari. "Θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο με τις κοινότητες [των χρηστών] μας", ανέφερε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση