ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην εργοστάσιο αμιάντου συνεχίζει να ρυπαίνει στη Σλοβενία

Τι λένε συγγενείς ανθρώπων που ήταν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και πέθαναν από καρκίνο

No profile pic

Με επίκεντρο τη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου τσιμέντου της Σλοβενίας, το Σαλονίτ Ανχόβο, έχει ξεσπάσει μια διαμάχη. Έως τη δεκαετία του '90, το εργοστάσιο παρήγαγε αμίαντο. Πλέον φτιάχνουν μόνο τσιμένο ενώ αναλαμβάνουν την καύση πολλών τόνων ενεργειακών αποβλήτων.

Περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται θέλουν να σταματήσει η καύση των αποβλήτων καθώς ανησυχούν για την πρόκληση προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλοί καρκινοπαθείς και συγγενείς ανθρώπων που πέθαναν από καρκίνο και ήταν στο παρελθόν εργαζόμενοι του εργοστασίου. Οι συγγενείς λαμβάνουν μια αποζημίωση για την έκθεση στον αμίαντο.

Στην πληττόμενη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Σόκα έχουν καταγραφεί πάνω από δυο χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1998 - 2016.

Η Νεβένακ Μίλναρ είναι γιατρός. Κατέθεσε αγωγή κατά του κράτους στην οποία υπέγραψαν άλλοι 600 επαγγελματίες υγείας της Σλοβενίας.

Τόσο οι γιατροί όσο και οι ακτιβιστές για το περιβάλλον ασκούν κριτική στην τσιμετοντοβιομηχανία της χώρας επειδή τους επιτρέπεται να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από ό,τι επιτρέπεται σε μονάδες καύσης απορριμάτων. Η διοίκηση του εργοαστασίου Σαλονίτ θεωρεί πως για τα όρια των ρύπων την ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σλοβενίας σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου Σαλονίτ Ανχόβο είναι πολύ καλύτερο από τις περισσότερες τσιμεντοβιομηχανίες στην Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων σωματιδίων, το εργοστάσιο Σαλονίτ εκπέμπει και καρκινογόνο βενζόλιο. Σύμφωνα ωστόσο με ειδικούς που διεξήγαγαν μετρήσεις για λογαριασμό της εταιρείας ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλός.

Το εργοαστάσιο Σαλονίτ Ανχόβο ζήτησε από την κυβέρνηση της Σλοβενίας την άδεια να αυξήσει την καύση αποβλήτων κατά 25%. Οι αρχές εξετάζουν το αίτημα.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση