ΚΟΣΜΟΣ
Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Η στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία ανεστάλη
Οι γαλλικές δυνάμεις, που αποκαλούνται προτοποθετημένες, εγγυώνται την προστασία των Γάλλων υπηκόων
Η στρατιωτική συνεργασία της Γαλλίας και της Γκαμπόν, όπου στρατοπεδεύουν μόνιμα κάπου 400 γάλλοι στρατιωτικοί, έχει ανασταλεί αφού έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Αυγούστου, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού.
«Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρουσία, πρόκειται για στρατιώτες που εκπαίδευαν και πάντα βρίσκονταν στο πλευρό του στρατού της Γκαμπόν. Αυτή τη στιγμή, οι δραστηριότητές τους έχουν ανασταλεί, εν αναμονή της αποσαφήνισης της πολιτικής κατάστασης», διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση χθες Παρασκευή το βράδυ.
Οι γαλλικές δυνάμεις, που αποκαλούνται προτοποθετημένες, εγγυώνται την προστασία των Γάλλων υπηκόων και είναι έτοιμες να συνεισφέρουν σε επιχειρήσεις από κοινού με δυνάμεις της Γκαμπόν και γειτονικών κρατών όπως το Καμερούν, ενώ συμμετέχουν επίσης σε γυμνάσια και εκπαιδεύσεις.
Την Τετάρτη, πραξικοπηματίες στρατιωτικοί ανακοίνωσαν πως βάζουν τέλος «στο καθεστώς» στην Γκαμπόν και έθεσαν σε κατ’ οίκον κράτηση τον πρόεδρο, στην εξουσία 14 χρόνια, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του στις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο.
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας φάνηκε να κάνει διάκριση ανάμεσα στα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Γκαμπόν και στον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κρατούν φυλακισμένο από τα τέλη Ιουλίου τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
«Η Γαλλία καταδικάζει όλα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα (...) Ωστόσο, δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο επίπεδο την κατάσταση στον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί ανέτρεψαν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, με αυτή στην Γκαμπόν, όπου το κίνητρο που πρόβαλαν οι στρατιωτικοί είναι ακριβώς η μη τήρηση του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος (...) Ζυγίζω τα λόγια μου», πάντως «υπάρχουν αμφιβολίες» για τις εκλογές στην Γκαμπόν, είπε ο κ. Λεκορνού στη Φιγκαρό.
Το διπλωματικό μπραντεφέρ ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα και τη Γαλλία συνεχίστηκε χθες, με τη Νιαμέ να καταγγέλλει την «ανάμιξη» του Παρισιού, που εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη χούντα.
Ενώ οι Νιγήριοι στρατιωτικοί έχουν απαιτήσει από την Πέμπτη η αστυνομία να απελάσει τον πρεσβευτή της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας τόνισε πως «είναι ευθύνη του Νίγηρα να εγγυάται την ασφάλεια της πρεσβείας της Γαλλίας. Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τηρείται. Όπως είναι ευθύνη της Γαλλίας να εγγυάται την ασφάλεια της πρεσβείας του Νίγηρα στο Παρίσι».