ΚΟΣΜΟΣ

Πώς το Καλάσνικοφ έγινε σήμα κατατεθέν ανταρτών, τρομοκρατών και της Greek Mafia

Σχεδόν 70 εκατομμύρια ΑΚ -47 είναι σήμερα εξαπλωμένα στις 5 ηπείρους - Ένα σύμβολο απελευθέρωσης και καταπίεσης, ελπίδας και φόβου

Πώς το Καλάσνικοφ έγινε σήμα κατατεθέν ανταρτών, τρομοκρατών και της Greek Mafia

Πάνω από 25 συμβόλαια θανάτου έχουν εκτελεστεί την τελευταία 7ετία στην Ελλάδα στον σκληρό πόλεμο της Greek Mafia. «Γάζωσαν το θύμα με καλάσνικοφ» είναι η φράση που διαβάσαμε στη συντριπτική πλειονότητα των σκοτεινών αυτών υποθέσεων.

Το Avtomat Kalishnikova 1947 – ΑΚ 47 όπως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο – είναι μία φονική μηχανή ευρείας χρήσης και ένα από τα πιο άμεσα αναγνωρίσιμα αντικείμενα σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.

Με αυτό ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό και πραγματοποιούν τις φονικές τους επιθέσεις οι τρομοκράτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, οι Ταλιμπάν, αντάρτες Χούθι, παραστρατιωτικές οργανώσεις και απελευθερωτικές δυνάμεις της Αφρικής, συμμορίες της Λατινικής Αμερικής, εκτελεστές της μαφίας στην Ελλάδα και ανά τα Βαλκάνια, αλλά και επίσημοι στρατοί της Ασίας.

Με τον χαρακτηριστικό κυρτό γεμιστήρα, έχει γίνει για πάνω από 70 χρόνια «σύμβολο απελευθέρωσης και καταπίεσης, ελπίδας και φόβου, αστάθειας και ασφάλειας», όπως έχει γράψει ο Timothy Kalyegira στο Monitor. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο δημιουργός του, σχεδίασε ένα «σκληροτράχηλο»  πρωτότυπο τυφέκιο, που θα λειτουργούσε εξίσου καλά τον σκληρό χειμώνα της Ρωσίας, στη ζέστη του καλοκαιριού, στη λάσπη, την άμμο, τη σκόνη και τη βροχή. Η διαδικασία σχεδιασμού άρχισε το 1941 και ολοκληρώθηκε το 1947, δύο χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Ούτε και εκείνος μπορούσε να φανταστεί ότι θα εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές πυροβόλο παγκοσμίως.

Παιδί, με στολή της Χεζμπολάχ και όπλο, REUTERS/Mohamed Azakir

Η χρήση του στους στρατούς της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και δεκάδων στρατών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου ήταν βεβαίως ένας παράγοντας που συνέβαλε στο να γίνει γνωστό. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 70 εκατομμύρια ΑΚ -47 είναι σήμερα εξαπλωμένα στις πέντε ηπείρους του κόσμου. Πάνω από 250.000 άνθρωποι πέφτουν νεκροί, γαζωμένοι από Καλάσνικοφ, κάθε χρόνο. 

Τι το καθιστά τόσο δημοφιλές

Τα Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται καθημερινά από στρατιώτες, μαχητές και μέλη συμμοριών για να προκαλέσουν ανείπωτα δεινά σε πολλές χώρες. Η εξάπλωση αυτών των όπλων συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη από τις κυβερνήσεις.

«Περισσότερο από ποτέ, το τουφέκι Καλάσνικοφ είναι το όπλο επιλογής για πολλούς στρατούς, πολιτοφυλακές, ένοπλες συμμορίες, αξιωματούχους επιβολής του νόμου, αντάρτες και άλλους ιδιωτικούς φορείς που καταχρώνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και λειτουργούν πέρα από τις παραμέτρους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που ορίζονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης και άλλο σχετικό διεθνές δίκαιο» διαβάζουμε στη σελίδα του ΟΗΕ.

Καλάσνικοφ με φόντο τη σημαία της Χαμάς

Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα, που το καθιστούν τόσο δημοφιλές; Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής (σε σύγκριση με τα σύγχρονα όπλα), η αξιοπιστία του σε σκληρές συνθήκες, η ευκολία χρήσης και η διαθεσιμότητα σχεδόν σε κάθε γεωγραφική περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να φτάνει σε εκατομμύρια χέρια. Είναι εύκολο στη συντήρηση, εύκολο στη χρήση, θανατηφόρο και κατασκευασμένο ευρύτερα από οποιοδήποτε άλλο όπλο στην ιστορία.

Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά του

Το πρώτο Καλάσνικοφ κατασκευάστηκε από τον Μιχαήλ Τιμοφέγιεβιτς Καλάσνικοφ ενώ ανάρρωνε από τραυματισμούς που υπέστη κατά τη διάρκεια των μαχών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη του ενσάρκωση ήταν το AK-47, που ονομάστηκε έτσι ώστε να συμπίπτει με το έτος ένταξής του σε ενεργό υπηρεσία (1947). Ενώ η παραγωγή του αρχικού AK-47 σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό στα μέσα της δεκαετίας του 1950, οι σύγχρονες παραλλαγές συνεχίζουν να παράγονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Το AK-47 συγκεκριμένα είναι στιβαρό και απλό στη λειτουργία, με ελάχιστα μόνο εξαρτήματα. Δεκάδες εκατομμύρια Καλάσνικοφ σε όλο τον κόσμο παραδόθηκαν σε εκατομμύρια σε διάφορα καθεστώτα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθιστώντας τα φθηνά και διαθέσιμα από πολλές πηγές.

Μπορεί να πυροδοτηθεί σε λειτουργία μονής βολής ή να ρυθμιστεί για αυτόματη πυροδότηση με την απλή λειτουργία ενός μοχλού που βρίσκεται κοντά στον μηχανισμό της σκανδάλης. Στην αυτόματη λειτουργία, το AK-47 μπορεί να πυροβολήσει με ρυθμό 600 βολών ανά λεπτό, εφόσον η σκανδάλη παραμένει πατημένη, αν και ο γεμιστήρας του μπορεί να αποθηκεύσει μόνο 30 φυσίγγια, τα οποία θα αδειάσουν σε λίγο περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα.

Το όπλο έχει μέγιστο βεληνεκές από 800 έως 1.000 μέτρα, αλλά είναι εγγυημένο ότι είναι πραγματικά ακριβές μόνο όταν χρησιμοποιείται από εκπαιδευμένο σκοπευτή σε βεληνεκές περίπου 400 έως 600 μέτρα. Το 1959, το AK-47 αναβαθμίστηκε από τους αρχικούς Ρώσους κατασκευαστές του στο μοντέλο AKM, το οποίο το έκανε ακόμη ελαφρύτερο και φθηνότερο στην παραγωγή.

Το 1974 εισήχθη μια νέα παραλλαγή, το AK-74, το οποίο ήταν κατά βάση μια επαναθαλαμοποιημένη παραλλαγή AKM για να πάρει τα νεότερα πυρομαχικά διαμετρήματος 5,45 x 39 mm. Η πιο σύγχρονη σειρά στην οικογένεια όπλων Καλάσνικοφ είναι η AK-100.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός του το κατασκεύασε για χρήση ενάντια σε συμβατικούς στρατούς από στρατιώτες που υπόκεινται στον στρατιωτικό νόμο και όχι για να πέσει ανεξέλεγκτα σε χέρια κακοποιών και τρομοκρατών. Οι συνέπειές του στους άμαχους πληθυσμούς είναι τρομακτικές.

Τα λόγια του δημιουργού του

«Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά αν νιώθω ένοχος για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από τις επιθέσεις με το AK-47» έχει πει ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ. «Τους λέω ότι σχεδίασα το όπλο για να υπερασπιστώ τη μητέρα πατρίδα από τους εχθρούς της. Φυσικά αισθάνομαι λυπημένος και απογοητευμένος όταν βλέπω ένοπλες συγκρούσεις με τη χρήση του όπλου μου και για τη διεξαγωγή ληστρικών πολέμων και για τρομοκρατικούς και εγκληματικούς σκοπούς. Αλλά δεν είναι οι σχεδιαστές που πρέπει τελικά να αναλάβουν την ευθύνη για το πού καταλήγουν τα όπλα. Είναι οι κυβερνήσεις που πρέπει να ελέγχουν την παραγωγή και τις εξαγωγές τους».  Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ πέθανε το 2013 στη γενέτειρά του, Ιζβέβσκ, κοντά στα Ουράλια Όρη, όπου έως και σήμερα κατασκευάζεται το τουφέκι του


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση